Alles wat je weten wilt. Onafhankelijk.                                                                                                              GRATIS meerdere offertes

Elektriciteit besparen

alle tips op een rij

Besparen op elektriciteit. Alle energie besparingstips elektriciteit op een rij bij hoe-koop-ik.nl.

Energie vergelijken en overstappen van energieleverancier bespaart veel op je energierekening. Meer besparen? Alle tips energie besparen op elektriciteit.

Energie besparen elektriciteit


Energie besparen is een slimme manier om je energierekening te verlagen. Ga je energie vergelijken, op zoek naar voordeel, dan kun je ook eens denken aan energie besparen.
Jaarlijks wordt 10% van het elektriciteitsverbruik verspild. Zo kun je ongeveer
€ 100 per jaar verdienen met energie besparen.

Overstappen naar een nieuwe energieleverancier is ook een manier om je energierekening te verlagen. Dit kan je € 350,- tot € 500,- per jaar schelen. Lees meer over wisselen van energieleverancier.

Energiebesparing op elektriciteit: besparingstips

Energie besparen op elektriciteit zonder verlies van gemak? Hier vind je de meest gebruikte tips voor energiebesparing met elektriciteit.

 • Meten is weten en energie besparen

Elektriciteit verbruik wordt aangegeven in kWh. Do...Energie besparen en direct zien wat het oplevert? Houd regelmatig bij hoeveel elektriciteit of gas je verbruikt. Hang een briefje in de meterkast en noteer de meterstanden. Zo kun je makkelijk zien wat energie besparen je oplevert.

 • Je energieverbruik vergelijken

Weten hoeveel energie je besparen kunt? Je energieleverancier weet wat je 'streefverbruik' is: hoeveel elektriciteit of gas je in jouw situatie ongeveer zou moeten verbruiken. Kijk op de website van je energieleverancier en vergelijk je energieverbruik met het 'streefverbruik'.

 • Dag en nacht vergelijken

Energie besparen kun je er niet mee, maar wel geld: een dubbeltarief voor elektriciteit. Je betaalt voor het nachttarief minder dan voor het dagtarief. Dan kun je 's nachts, in het weekeinde en op feestdagen goedkoper je apparaten laten draaien. Zo kun je zonder energie vergelijken ook geld besparen.

 • Sluipverbruik elektriciteit

Door sluipverbruik te voorkomen kun je veel energie besparen. Opladers verbruiken elektriciteit als Elektrische apparaten op stand-by verspillen energ...je deze in het stopcontact laat. Opladers uit het stopcontact halen, apparaten niet op stand-by laten staan, dat is energie besparen.

 • Nieuwe koelkast of vriezer

Meer gemak en toch energie besparen? Koelkasten met een energielabel A+ zijn tot wel 3x zuiniger. Een nieuwe vriezer met energielabel A+ of A+++ verbruikt al gauw 46% minder energie. Dat scheelt tot € 85,- in de kosten van elektriciteit per jaar. Zonder energie vergelijken of overstappen!

 • Slim gebruik wasdroger

25% meer wasgoed aan de lijn in plaats van in de wasdroger, bespaart je al snel € 25,- aan elektriciteit per jaar. Centrifugeer wasgoed op een hoog toerental voor je het in de wasdroger doet.

 • Kalkaanslag

Met schoonmaakazijn kun je energie besparen. Verwijder kalkaanslag van verwarmingselementen van je koffiezetapparaat of waterkoker. Kalk houdt warmte tegen. Sneller koffie en energie besparen tegelijk.

 • Stand-by uit

TV op stand-by laten staan is energie verspillen. ...Als je alle apparaten in huis van de stand-by afhaalt, kun je wel € 90 per jaar aan energie besparen. Pure winst zonder energie vergelijken. Een gemiddeld gezin is per jaar 400 kWh elektriciteit kwijt aan de stand-by stand. 40% van dat energieverbruik is makkelijk te voorkomen.

 • Was op 40°C

Energie besparen doe je door te wassen op 40°C i.p.v. 60°C. Dat scheelt 50% op je elektriciteit per wasbeurt oftewel zo’n € 25 aan energiebesparing per jaar. Zorg ook voor een volle wastrommel om energie te besparen.

 • Elektrisch kacheltje

Energie besparen doe je niet met een extra elektrisch kacheltje. Integendeel. Zo'n apparaat heeft al gauw een energieverbruik van 125 kWh elektriciteit per jaar oftewel bijna € 30 per jaar.

 • Energieverbruik waterbed

Een waterbed verbruikt dag en nacht zo’n 450 kWh aan elektriciteit. Zonder waterbed kun je € 160 per jaar aan energie besparen. Kun je niet zonder, dan kun je in ieder geval het verbruik van energie vergelijken van verschillende waterbedden.

 • Van gloeilamp naar spaarlamp

Elektriciteit: daar kun je veel op besparen door e...Energie besparen zonder nadenken doe je met spaarlampen. Het energieverbruik van gloeilampen is hoog: 80% meer dan spaarlampen. Je bespaart € 75 op je verbruik van elektriciteit als je de helft van de gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen.
Een 40W gloeilamp vervang je door een 10W spaarlamp met dezelfde lichtopbrengst. Dat is 30W energiebesparing per lamp. Bovendien gaan spaarlampen langer mee: zo’n 8-10 keer.

 • Lekker energie besparen

Energie besparen en lekker eten gaan prima samen. Houd deksels op pannen tijdens het koken op gas of elektriciteit. Neem passende pannen. Zet de vlam of pit lager als het water kookt. Als je op elektriciteit kookt: doe de plaat op tijd uit. Hij blijft nog even warm, ook als hij uitstaat.

 • Close-in boiler en besparen

Een close-in boiler in je keukenkastje kun je qua energie niet vergelijken met een zuinige HR-boiler. Hij staat bovendien dag en nacht aan. Met een tijdschakelaar kun je in de nacht en tijdens vakanties energie besparen.

 • Vaatwas en energie besparen

Was je af met de hand? Dan kun je energie besparen met een zuinige vaatwasser. Deze gebruikt minder energie.  Wil je geen vaatwasser, was dan niet elk kopje of bordje apart af. Was liever alle vaat in een keer af om energie te besparen.

 • TL-lamp vaker uit

Vaak wordt gedacht dat je energie besparen kunt als je een TL-buis laat branden, in plaats van hem steeds aan en uit te doen. Het starten van een TL-buis zou veel energie kosten. Dat is een misvatting. Ook bij kleine pauzes kun je de TL-lamp uit doen en zo energie besparen.

 • Koud energie besparen

Energie besparen met deze besparingstips van hoe-k...Energie besparen met je vriezer of koelkast is een koud kunstje. Koelen doe je op 6°C; vriezen op -18°C. Doe geen warme gerechten in koelkast of vriezer, dat kun je qua energie vergelijken met stoken met de ramen open.
Ontdooi de koelkast en vriezer twee keer per jaar. Een ijslaagje op het koelelement kost 10% meer energieverbruik.

Energie besparen op gas

Je kunt ook energie besparen op gas.
Lees alle besparingstips gas

Daarom:

 • Onafhankelijk
  objectieve informatie
 • Complete info
  bespaar uitzoektijd
 • Advies voor jou
  met de Koopwijzer
 • Kijk en Vergelijk
  helpt je met kiezen
 • Gratis offertes
  van ervaren bedrijven