CV-ketel - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik.nl cv-ketel

Cv ketel nieuws

en trends

Cv-ketel nieuws en trends. Hoe-Koop-Ik.nl Onafhankelijk.

Het laatste cv ketel nieuws en de nieuwste cv ketel trends lees je op hoe-koop-ik.nl.

Meer over cv-ketel

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Lees het laatste cv-ketel nieuws

Veel HR-ketels geven laag rendement

nieuws cv ketel rendement stijgingAls je in de afgelopen 10 jaar een cv-ketel hebt gekocht, is dat waarschijnlijk een HR-ketel. De afkorting HR staat voor Hoog Rendement. Maar wist je dat in praktijk veel HR-ketels slechts een Laag Rendement geven?

Vergis je niet: een HR-ketel haalt enorm veel warmte uit aardgas. Een HR-ketel hoort tot de meest efficiënte apparaten die er zijn. Het rendement, zeg maar de hoeveelheid bruikbare warmte die wordt opgewekt door het verbranden van aardgas, is bij een HR-ketel wel 107%!

HR-ketel gebruikt restwarmte

Cv ketel merken. Alles over Atag cv ketel, Remeha ...Dat lijkt vreemd: hoe kan een HR-ketel nu meer dan 100% rendement hebben? Dat komt omdat de warmte niet alleen maar tot stand komt door de verbranding van aardgas. Ook de rookgassen, die vrijkomen na verbranding, zijn warm. Die vliegen niet direct de schoorsteen uit: een HR-ketel gebruikt de restwarmte van de rookgassen om het koude water, dat je cv-ketel in gaat, voor te verwarmen.

Hoe het dan komt dat een HR-ketel in de praktijk dan toch een laag rendement geeft? Daar zijn verschillende  redenen voor. Een goede CV-installateur geeft zijn klanten dan ook advies hoe ze het beste uit hun HR-ketel kunnen halen, tijdens de hele levensduur. Het belangrijkste van een hoog rendement is dat een HR-ketel zuinig blijft omgaan met aardgas.

Geen isolatie: geen HR-rendement!

Besparen door isolatie. Alles over cv ketel.Er zijn best veel mensen die, met alle goede bedoelingen, een HR-ketel laten installeren zonder er bij stil te staan dat hun huis niet geïsoleerd is. Als je huis geen spouwmuurisolatie of dakisolatie heeft, vliegt de warmte, die met hoog rendement is opgewekt, zo naar buiten. Dan ben je al met al toch niet heel zuinig met aardgas.

Onderhoud HR-ketel

Een HR-ketel is een apparaat dat stilletjes heel wat branduren maakt. Gemiddeld per jaar is de HR-ketel wel 1000 uur in touw. Vergelijk dat eens met een auto. Een auto die 1000 uur rijdt, heeft al gauw 75.000 kilometer afgelegd.  Een HR-ketel heeft daarom regelmatig behoefte aan  onderhoud. Op zijn minst elke 2 jaar. Een monteur stelt de ketel opnieuw af  en controleert  onderdelen  op slijtage. Wordt een HR-ketel niet geregeld onderhouden, dan loopt het rendement na enige jaren met 10% terug. En verbruikt de HR-ketel dus meer aardgas dan nodig. Bovendien: zonder onderhoud kun je wachten op cv-ketel storingen.

Wil je meer weten over HR-ketels? Bekijk alles over de HR-ketel

HR-ketel op afstand

Een goede HR-ketel installateur kijkt ook naar de beste plaats in huis voor de HR-ketel. Als de HR-ketel te ver van de keuken of badkamer verwijderd is, moet het warme water een lange weg afleggen. Je hebt een lange wachttijd en veel warmteverlies onderweg.

De CV-installateur zorgt ook voor het 'waterzijdig inregelen' van de HR-ketel. Inregelen betekent dat het warme water voor de verwarming goed over het huis verdeeld wordt. Is de HR-ketel niet goed ingeregeld, dan stookt hij minder zuinig en haalt hij het hoge rendement niet.

Check de waterdruk

nieuws cv ketelJe kunt er zelf ook voor zorgen dat de HR-ketel ook werkelijk hoog rendement levert. Kijk af en toe eens of er nog wel genoeg water in het systeem zit.  De waterdruk hoort tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Is het lager, dan is het goed om het systeem bij te vullen. De cv-ketel werkt minder goed als de waterdruk te laag is. Dat is net zoiets als fietsen op halflege banden: het kost meer kracht.

Thermostaat instellen

Als je dag en nacht dezelfde temperatuur op de thermostaat hebt staan, dan werkt de HR-ketel ook minder zuinig. De ketel blijft dan de hele nacht branden. Dat kost meer energie dan het opstarten 's ochtends. Een HR-ketel is er juist op gemaakt om 's ochtends het huis zo zuinig mogelijk op te warmen.

Nieuwe HR-ketel?

Te lang doorgaan met een oude HR-ketel is ook niet goed voor het rendement. Na 12 tot 15 jaar is het wel tijd voor een nieuwe HR-ketel. Omdat zo'n nieuwe HR-ketel weer het hoogste rendement haalt, verdient hij zichzelf binnen een aantal jaren terug.

Kijk & Vergelijk HR-ketels

Ander nieuws over cv ketels

Welke cv-ketel past bij jou?

Doe de cv-ketel Koopwijzer

Ontvang advies voor jouw huis.

Wat is de beste cv-ketel voor jou?

Wat gaat de cv-ketel kosten?

Hoe vraag je offertes aan?

start de koopwijzer 

Gratis cv-ketel offertes

CV-ketel kopen, huren of leasen?
Vraag via ons cv-ketel offertes aan.

√ Bij erkende cv-installateurs

√ Zorgvuldig geselecteerd

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan

Kijk & Vergelijk cv-ketels

Kijk & Vergelijk alle merken en typen cv-ketels. Vergelijk o.a. Atag, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant op:
Prestatie verwarming
Prestatie warm water
Prijs
Garantie en meer.
vergelijk cv-ketels 

cv-ketel: alle informatie