Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Vergelijk energieprijzen

hoe vergelijk je?

Energie vergelijken bespaart honderden euro

Energieprijzen vergelijken: hoe doe je dat? Op welke onderdelen kun je energieprijzen vergelijken? Wat zijn de valkuilen van energieprijzen vergelijken?

Altijd scherp en actueel!

Tip energie vergelijken. Alle informatie energie vergelijken bij hoe-koop-ik.nl.

De energieprijzen die je op hoe-koop-ik.nl kunt vergelijken, zijn altijd actueel. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt.
Vergelijk energieprijzen

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Energieprijzen vergelijken

hoe doe je dat?


Energieprijzen vergelijken doe je niet iedere dag. Als je weet waar je op moet letten is energieprijzen vergelijken gemakkelijk.

Belangrijk is dat je op een eerlijke en objectieve manier energieprijzen vergelijken kunt. En dat je kunt rekenen op actuele energieprijzen. Vergelijken bij ons is heel eenvoudig.

Energieprijzen vergelijken: waarom is dat interessant?

Besparen op elektriciteit door energie vergelijken...Energieprijzen vergelijken is interessant omdat er veel concurrentie is. Je kunt daarmee je voordeel doen: energieprijzen vergelijken levert geld op! Meer dan 30 energieleveranciers, op zoek naar nieuwe klanten, maken scherpe acties. Die melden ze aan bij websites die energieprijzen vergelijken. Zo kun jij geld besparen: even energieprijzen vergelijken.

Wil je weten wat jij kunt besparen op je energierekening?

Start energieprijzen vergelijkenEnergieprijzen vergelijken: wanneer doe je dat?

Energieprijzen vergelijken kan altijd. Overstappen kan aan het einde van je contract, of als je geen vast contract hebt voor energie. Prijzen vergelijken of overstappen is niet gebonden aan een vaste maand in het jaar, zoals bij de zorgverzekering. Belangrijk is dat je de dagelijks actuele energieprijzen vergelijken kunt.

Energieprijzen vergelijken: wat levert het op?

Energieprijzen vergelijken kan honderden euro’s per jaar schelen op je energierekening. Een Energie besparen op gas en elektriciteit. Alle bes...gemiddeld huishouden bespaart bijna
€ 425 per jaar als het overstapt op de energieleverancier die na het energieprijzen vergelijken het beste uit de bus komt.

Een gezin met 2 kinderen in een 2-onder-1 kap huis kan zomaar meer dan € 500 besparen. Energie prijzen vergelijken kan dus veel verschil maken op je jaarlijkse energiekosten.

Energieprijzen vergelijken: besparingsmogelijkheden in geld op de jaarnota.

Aantal personen
in huishouden
Gem. energienota
per jaar
Mogelijke besparing per jaar
door overstappen
Mogelijke besparing
in %
1 € 1.500 € 350 23%
2 € 2.000 € 400 20%
3 € 2.200 € 450 20%
4 € 2.400 € 450 19%
5 € 2.600 € 500 19%
Gem. huishouden € 2.000 € 425 21%

De besparing is berekend voor een huishouden dat niet eerder is gewisseld van energieleverancier.
(standaard contract voor gas en stroom met een variabele prijs)

Energieprijzen vergelijken is gemakkelijk

Op hoe-koop-ik.nl kun je gemakkelijk de energieprijzen vergelijken.
Als je weet welk soort energie je zoekt, hoef je alleen nog maar te filteren op de energieprijzen. Vergelijken is dan heel eenvoudig. Met de Koopwijzer energie vergelijken weet je of je gewone elektriciteit zoekt of groene stroom.

Energieprijzen vergelijken van totale kosten

Ga je energieprijzen vergelijken, let dan goed op de opbouw. Ze bestaan eigenlijk uit 4 delen. De Energieprijzen vergelijken? Let op de opbouw van d...leveringskosten, de netwerkkosten, vastrecht en belastingen. Vergelijk energieprijzen waarvan de opbouw duidelijk is, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

 • Leveringskosten:

Dit zijn de kosten per kilowattuur elektriciteit of per kubieke meter gas. Deze bepalen ongeveer de helft van je energierekening. De leveringskosten worden gebruikt bij het energieprijzen vergelijken. Want op de andere kosten kun je niet besparen.

 • Netwerkkosten:

Je huis is aangesloten op een netwerk voor elektriciteit en gas. Hiervoor betaal je netwerkkosten. Deze zie je terug in de energieprijzen. Vergelijken kan hier echter niet. Je huis kan niet overstappen op een ander netwerk. De kosten voor netbeheer bepalen voor 15-18% je energierekening.

 • Belastingen:

Belastingen (btw en energiebelasting) vormen ruim een derde deel van energieprijzen. Vergelijken heeft ook hierbij geen zin.

Let op het vastrecht bij energieprijzen vergelijken

Energie vergelijken? Weet waar je op moet letten. ...Het leveringstarief bestaat uit variabele kosten: de prijs per kilowattuur (elektriciteit) of kubieke meter (gas) en vaste kosten: het zogenaamde vastrecht. Sommige energieleveranciers verlagen variabele kosten en verhogen het deel vastrecht. Zo komen ze bij het energieprijzen vergelijken goed uit de verf. Let hier op als je energieprijzen vergelijken gaat.

Een aantal voorbeelden zie je in de tabel:

De prijsopbouw van enkele bekende energieleveranciers

Energieleverancier  Stroomprijs
(per kWh)
Gasprijs
(per m3)  
Vastrecht totaal
(per jaar)
Eneco € 0,23 € 0,66 € 83
Nuon € 0,23 € 0,65 € 90
Essent € 0,23 € 0,65 € 84
Greenchoice € 0,23 € 0,66 € 80
Budget energie € 0,23 € 0,62 € 144
Ned. Energie Maatschappij € 0,22 € 0,63 € 168

*) de prijzen zijn incl. btw en energiebelasting voor energie met een variabel tarief

Waarom verlagen energieleveranciers de energieprijs en verhogen het vastrecht? 

Veel consumenten kijken bij het energieprijzen vergelijken alleen maar naar de prijs. De energieleveranciers willen daarom bij energieprijzen vergelijken een zo hoog mogelijke plaats op de ranglijst.

Hoe proberen energieleveranciers het energie vergelijken te beïnvloeden?

 • Hoge kortingsbedragen:

Waar let je op bij energie vergelijken voor jouw h...Energieleveranciers die nieuwe klanten willen, bieden hoge kortingen bij het energieprijzen vergelijken. Maar dan korting op een 'adviesprijs' die hoog is. Zo lijkt een korting van bijvoorbeeld € 250 een fors voordeel. Maar omdat de korting afgaat van een te hoge adviesprijs, is de feitelijke korting niet meer dan € 60. Als je dit vergelijkt met andere energieleveranciers.

 • Hoge kortingspercentages:

Een korting van meer dan 20% klinkt beter dan een korting van 5%. Door de tarieven en het vastrecht eerst te verhogen kan er met een hoger kortings-
percentage worden geadverteerd. Dat klinkt aantrekkelijker dan het feitelijk is.

 • Hoger in de ranglijst:

Door de te vergelijken energieprijzen te verlagen per kilowattuur stroom en kubieke meter gas, lijkt het alsof de aanbieder goedkoper is. Die lagere tarieven worden goedgemaakt door een hoger tarief voor vastrecht. Dat maakt het energieprijzen vergelijken lastiger.

 • Variabel vastrecht:

Sommige energieleveranciers variëren hun vastrecht per regio. Ze berekenen in voormalig Nuon-gebied een vastrechtbedrag gelijk aan Nuon, en in voormalig Essent-gebied het vastrecht van Essent. Zo wordt energieprijzen vergelijken niet eenvoudiger.

Energieprijzen vergelijken: vergelijk totale kosten

Op hoe-koop-ik.nl zie je altijd de totale jaarlijkse energieprijzen. Vergelijken gebeurt zo objectief. Alle kosten van verbruik, vastrecht, netbeheer en belastingen worden bij elkaar opgeteld. Daar gaat een eventuele welkomstkorting van de energieleverancier vanaf. Zo kun je de echte verschillen in energieprijzen vergelijken.

Energieprijzen vergelijken: let op wat je vergelijkt

Energie vergelijken op prijs, looptijd contract, g...Ga je energieprijzen vergelijken, bekijk dan dezelfde onderdelen van de energieprijzen. Vergelijken van appels en peren heeft geen zin.

 • Btw:
  Energieprijzen vergelijken doe je inclusief btw.
 • Energiebelasting:
  Vergelijk energieprijzen inclusief energiebelasting. Bij hoe-koop-ik.nl zie je altijd alle jaarkosten inclusief btw en energiebelasting.
 • Zekerheid:
  Een variabel tarief kan elk half jaar wijzigen. Dan kan de scherpe prijs plots minder scherp zijn. Vergelijk energieprijzen op vast en variabel.
 • Producttype:
  Vergelijk energieprijzen op soort. Vergelijk groene elektriciteit met groene elektriciteit en niet met grijze elektriciteit.
 • Verbruik:
  Vergelijk energieprijzen voor het juiste verbruik. Een energieleverancier kan aantrekkelijker lijken bij een groter energieverbruik. Bij jouw lagere energieverbruik is het verschil veel minder groot.
 • Actie aanbod:
  Vergelijk energieprijzen op actietarieven. Krijg je de korting direct of pas later? Zijn er voorwaarden aan verbonden? Je kunt soms de totale actiekorting kwijt raken als je slechts één keer te laat betaalt.
 • Kortingspercentage:
  Is dat een hoog percentage? Let dan op dat de prijzen per eenheid en het vastrecht niet eerst verhoogd zijn.
 • Looptijd van je contract:
  Vergelijk energieprijzen op looptijd, om te voorkomen dat je lang vastzit. Sommige aanbiedingen hebben een lage prijs, maar ook een lange looptijd. Je kunt ook elk jaar opnieuw energieprijzen vergelijken.
 • Vastrecht:
  Vergelijk energieprijzen op de kosten die je betaalt voor de administratie. Lage energieprijzen per kilowattuur en kubieke meter en tegelijkertijd een hoog vastrecht leveren nog geen lage energierekening op.
 • Klantenservice:
  Wil je een vraag stellen aan je energieleverancier, dan is het gemakkelijk als het bedrijf goed bereikbaar is en een goede klantenservice heeft. Je vindt het overzicht energieleveranciers op hoe-koop-ik.nl.
 • Hulp bij energiebesparing:
  Energieprijzen vergelijken levert voordeel op, maar energie besparen ook. Daarom kun je energieleveranciers vergelijken op hun hulp bij energiebesparing.
 • Betrouwbaarheid:
  Vraag jezelf bij het energieprijzen vergelijken af: bestaat de energieleverancier volgend jaar ook nog? Kies voor een betrouwbare partij.
 • Bijkomende kosten:
  Let op bijkomende kosten. Bijvoorbeeld voor het gebruik van acceptgiro en voor een herinnering of aanmaning. Bijkomende kosten vind je in de voorwaarden.

Vergelijk energieprijzen op prijs zekerheid

Energieprijzen: hoe worden deze berekend? Wat is d...De laagste prijs bij het energie vergelijken hoeft niet de beste aanbieding te zijn. Een variabele prijs kan na een half jaar worden verhoogd. Zo kan bij energie vergelijken de nummer 2 of 3 goedkoper uitpakken, als dat energie is met een vaste prijs. Je kunt dan de energieprijs vastzetten voor 1, 2, 3 of 5 jaar. Dat geeft je extra zekerheid.

Energieprijzen vergelijken per soort energie

Energie vergelijken kun je op laagste prijs, soort...Let er op dat je bij het energieprijzen vergelijken dezelfde soort energie kiest.  De energieprijzen vergelijken van groene stroom met grijze stroom heeft geen zin. Ook kunnen er verschillen zitten in de ‘groenheid’ van de elektriciteit. Als je weet welk soort energie je zoekt, is energieprijzen vergelijken al een stuk makkelijker.
Doe de Koopwijzer energie vergelijken

Energieprijzen vergelijken

Besparen op elektriciteit door energie vergelijken...Energie vergelijken kun je op prijs, groen, zekerheid en vrijheid. Hier vind je alle energieleveranciers en aanbiedingen op een rij. Kies je voor de laagste prijs? Het groenste product? Voor de meeste zekerheid of juist vrijheid?

Het beste energiecontract voor jou vind je in de Kijk & Vergelijk energie.

Start energieprijzen vergelijken

 

Meer informatie energie vergelijken

energieleveranciers vergelijken
wat doet een energievergelijker?

overstappen energie

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie