Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Elektriciteit

kosten en verbruik

Elektriciteit: daar kun je veel op besparen door energie vergelijken. Alles over energie vergelijken bij hoe-koop-ik.nl.

Wat is het gemiddeld verbruik van elektriciteit? Wat bepaalt het elektriciteit verbruik? Hoe kun je jouw energieverbruik vergelijken? Wat kost elektriciteit per jaar?

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Elektriciteit


Het verbruik van elektriciteit stijgt. Apparaten worden steeds zuiniger, maar het verbruik van elektriciteit stijgt: Er komen steeds meer apparaten en ze worden vaker gebruikt. Hoe kan dat?

Wat is elektriciteit?

Elektriciteit is de verzamelnaam van verschijnselen waarbij een lading zich verplaatst wordt door een geleider. Elektriciteit doet zich voor in het klein (de elektrische lading van protonen en elektronen in een atoom) en in het groot (de bliksem is een enorme lading elektriciteit).

De naam elektriciteit is afgeleid van het Griekse woord elektron, dat staat voor barnsteen. Deze naam kreeg het verschijnsel toen ontdekt werd dat je elektriciteit opwekt door een stuk barnsteen over een wollen lap te wrijven.

Elektriciteit is dus een natuurverschijnsel, dat wij vooral kennen omdat de energie ervan ons helpt. Door apparaten op elektriciteit, en verlichting. Elk Nederlands huishouden maakt wel gebruik van elektriciteit. Elektriciteit is de meest gebruikte energie in Nederland. Alle huishoudens samen gebruiken bijna 26 miljoen kilowattuur elektriciteit in één jaar. Per huishouden gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit.

Elektriciteit: hoeveel gebruiken we?

Elektriciteit verbruik wordt aangegeven in kWh. Do...Elektriciteit wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Alle huishoudens samen gebruiken bijna 26 miljoen kilowattuur elektriciteit in één jaar. Per huishouden gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit.
Het verbruik van elektriciteit stijgt met gemiddeld 4,5% per jaar. De laatst jaren neemt de stijging af. Apparaten worden steeds zuiniger. Er komen steeds meer apparaten en ze worden vaker gebruikt.

Elektriciteit: wat kun je met 1 kilowattuur?

 • 10 uur computeren
 • 250 gaatjes boren
 • 4 avonden televisie kijken
 • 15 keer je haar föhnen
 • 7 kilometer in een elektrische auto rijden

Wat bepaalt het verbruik van elektriciteit?

Wat kan energie vergelijken opbrengen voor jouw hu...Het verbruik van elektriciteit wordt bepaald door 3 factoren:

 1. aantal personen in het huishouden
 2. gedrag van die personen
 3. hoeveelheid, gebruik en type apparatuur
 • Elektriciteit en aantal personen in huishouden

Elektriciteit wordt in elk huishouden wel gebruikt. De hoeveelheid elektriciteit wordt sterk bepaald door het aantal personen in het huishouden. Een eenpersoons huishouden gebruikt relatief meer elektriciteit. Ga maar na: een tv gebruikt evenveel elektriciteit als er één of vier personen naar kijken. Als je het verbruik van elektriciteit deelt door het aantal personen in het huishouden, zie je dat –per persoon- een eenpersoonshuishouden ruim 2 keer zoveel elektriciteit gebruikt dan een 5-persoons huishouden.

Aantal personen
in het huishouden
Gebruik elektriciteit
per huishouden
(gemiddelde in kilowattuur)
Gebruik elektriciteit
per persoon
(in kilowattuur, afgerond)
1 2400 2400
2 3450 1700
3 4100 1370
4 4600 1150
5 5300 1060
Gem. huishouden 3500 1590
 • Gedrag verbruik elektriciteit

Elektrische apparaten op stand-by verspillen energ...Elektriciteit bewust gebruiken maakt verschil. Dat blijkt uit onderzoek naar gebruik van elektriciteit. Huishoudens kunnen met gemak 10-15% besparen op elektriciteit. 'Stand-by' apparatuur uitschakelen en lampen uitdoen in ruimtes waar niemand is, scheelt al gauw enkele procenten elektriciteit.

 • Hoeveelheid, gebruik en type apparatuur

Weet je hoeveel elektriciteit je tv of laptop gebruikt? Koop je een apparaat, kijk je dan hoe zuinig het met elektriciteit is? Of vooral naar de laagste prijs? Het verbruik van elektriciteit is eigenlijk een verborgen stukje van de prijs. Zo kan een goedkoop apparaat, door de hoge kosten van elektriciteit, uiteindelijk duurder zijn.

Door te letten op het energielabel kies je voor een apparaat dat minder elektriciteit gebruikt.  Dat scheelt, vooral bij apparaten die je veel gebruikt. Bij de wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer, inductie kookplaat en keukenmachines valt veel elektriciteit te besparen. De topverbruiker van elektriciteit is de wasdroger. Die verbruikt per jaar gemiddeld 450 kilowattuur elektriciteit. Dat is bijna 13% van het totale verbruik van elektriciteit van een gemiddeld huishouden.

Kies bewust. Een tropisch aquarium gebruikt meer dan 1000 kilowattuur elektriciteit per jaar. Een PC gebruikt bijna 150 kilowattuur per jaar. Twee computers in huis zijn goed voor bijna 10% van het jaarlijkse verbruik van elektriciteit.

Ontdek alles over energie vergelijken

Elektriciteit en de energierekening

De kosten voor elektriciteit nemen over de jaren alleen maar toe. Elektriciteit maakt gemiddeld 35% uit van de totale energierekening.
De kosten voor elektriciteit bestaan uit de kosten voor levering (de elektriciteit per kilowattuur), netbeheer en belasting.
Lees alles over de energienota

Elektriciteit en het milieu

CO2 uitstoot vermindert als je kiest voor groene e...Elektriciteit heeft effect op het milieu. In energiecentrales wordt 'grijze' elektriciteit gemaakt door het verbranden van gas of kolen. Door het gebruik van elektriciteit stoot een gemiddeld huishouden 1800 kg CO2 per jaar uit. Door over te stappen naar groene elektriciteit, of door elektriciteit te besparen, kun je de CO2 uitstoot verminderen.  Het is niet moeilijk om je verbruik van elektriciteit te verlagen.

Met zonnepanelen kun je zelf elektriciteit opwekken en daarmee je energierekening verlagen. Zonnepanelen zijn de laatste jaren veel goedkoper geworden. Een installatie voor zonnepanelen heb je binnen 8-9 jaar terugverdiend. Daarna maakt de installatie nog 16-20 jaar gratis elektriciteit.

Elektriciteit en slimme netwerken

Zelf elektriciteit opwekken wordt de toekomst. Straks kan elk huishouden een producent zijn van elektriciteit. Het netwerk voor elektriciteit moet slimmer worden. De netbeheerder moet precies weten waar deze mini-elektriciteit producenten zitten. Daarom worden er meet- en regelsystemen aan het netwerk gekoppeld. Zo kan het aanbod van elektriciteit en de vraag naar elektriciteit goed op elkaar afgestemd worden.

Elektriciteit van hoogspanning naar laagspanning

Elektriciteit stroomt door een netwerk, eigendom van de Nederlandse staat. Het bedrijf TenneT is Energieleveranciers: welke zijn er? hoe kies je? E...aangesteld als beheerder. Elektriciteit wordt onder hoogspanning over het netwerk getransporteerd. In transformatorhuisjes wordt de hoogspanning omgezet in laagspanning. Daarmee wordt de elektriciteit op 230 Volt gebracht. Dat is de spanning van elektriciteit waarop de apparaten in jouw huis werken. Naast landelijk beheerder TenneT zijn er 7 regionale netbeheerders. Je kunt niet wisselen van netbeheerder. De plek van je huis bepaalt bij welke netbeheerder je zit.

Elektriciteit: hoe kun je besparen?

Op elektriciteit kun je gemakkelijk besparen. Hoe? Lees de besparingstips voor elektriciteit. Neem Besparen op elektriciteit. Alle energie besparings...bijvoorbeeld stand-by killers op je apparaten. Gebruik de wasdroger bewuster. Of vervang de lampen. Er zijn meer slimme tips.
Bekijk alle besparingstips elektriciteit

Elektriciteit en gas

Gas bepaalt het grootste gedeelte van je energierekening. Gas: hoeveel gebruiken we? Wat bepaalt het verbruik van gas?
Lees alles over gas

Welke elektriciteit? doe de Koopwijzer

Welke energie past het best bij jouw wensen? Doe de Koopwijzer energie vergelijken. Dan weet je Energie vergelijken kun je op laagste prijs, soort...welke energie bij je past: laagste prijs, vaste prijs of groen?
Ontdek hoeveel je met energie vergelijken bespaart en welke energieleveranciers bieden wat je zoekt.

Start de Koopwijzer energie vergelijkenElektriciteit vergelijken

Er zijn redenen genoeg om te besparen op het gebruik van elektriciteit, of op de kosten.
Energie vergelijken is de beste manier om de beste prijs van elektriciteit te vinden.


Overstappen op een andere energieleverancier voor elektriciteit is heel eenvoudig. In de praktijk merk je er niets van: je zit geen seconde zonder elektriciteit.

Start energie Vergelijken

Meer informatie energie vergelijken

duurzame energie
energie verbruik

energieleveranciers

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie