Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Energievergelijker

hoe werkt dat?

Vergelijk energie niet alleen op de prijs. Alle informatie energie vergelijken bij hoe-koop-ik.nl.

Een energievergelijker vergelijkt energie, energieprijzen en energieleveranciers. Hoe werkt een energievergelijker? Is overstappen via een energievergelijker slim?

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Energievergelijker


Een goede energievergelijker doet meer dan alleen acties en energieprijzen vergelijken.

We leggen uit hoe ze werken en wat de verschillen zijn tussen verschillende types energievergelijker. En hoe je een energievergelijker het beste kunt gebruiken.

Wat is een energievergelijker?

Energie vergelijken? Weet waar je moet moet letten...Een energievergelijker is een website die continu bezig is met energieprijzen vergelijken en het resultaat overzichtelijk presenteert. Met slechts je postcode en je gezinssituatie berekent de energievergelijker welke elektriciteit en gas producten het best bij je passen. De energievergelijker selecteert op prijs.

Hoe werkt een energievergelijker?

Een energievergelijker speurt het internet af naar de prijzen van de producten van energieleveranciers. De resultaten worden gepresenteerd in lijsten. Meestal staat de laagste prijs bovenaan de lijst.

Sommige energieleveranciers maken afspraken met een energievergelijker. Zo komen zij hoog in de ranglijst te staan van die energievergelijker. De aanbieding is speciaal gemaakt voor de energievergelijker en vind je niet op de website van de energieleverancier zelf. Bij het overstappen naar een andere energieleverancier kun je dus geld besparen dankzij een energievergelijker.

Start energie vergelijken

Energievergelijker: wat zijn de verschillen?

Energieleveranciers vergelijken op klantenservice,...Menige energievergelijker zou eigenlijk energie-prijzen-vergelijker moeten heten. Terwijl je als klant misschien meer wilt dan alleen energieprijzen vergelijken. Groene of grijze elektriciteit? Vaste of variabele prijs? Klantenservice of energie besparen? 

Soms is de nummer 1 van de energievergelijker toch niet de goedkoopste energieleverancier. Door de lage actieprijzen lijkt het alsof deze aanbieder goedkoper is. Die lagere tarieven worden goedgemaakt door een hoger tarief voor vastrecht.

Je wilt een eerlijke en complete energievergelijker. Die onafhankelijk is van energieleveranciers. Doe daarom eerst de Koopwijzer energie vergelijken. Dan weet je welk type energie het best bij jou past.
Doe de Koopwijzer energie vergelijken

Een energievergelijker gebruiken: hoe doe je dat?

Als je al weet welk soort energie je zoekt, is het gebruik van een energievergelijker heel eenvoudig.

Als je energieproducten gaat vergelijken, let dan op het volgende:

 • Energievergelijker op producttype

Energie vergelijken kun je op laagste prijs, soort...Bijna elke energievergelijker geeft een lijst van energieleveranciers, gesorteerd op prijs. Het aanbod met de laagste energieprijs staat bovenaan. Of het nu groene of grijze energie is. Vind jij een bepaald type product belangrijk, bijvoorbeeld groene elektriciteit, filter dan eerst op producttype. Let op dat de energievergelijker groene energie met groene energie vergelijkt, niet met grijze energie.

 • Energievergelijker op prijs

Energieprijzen: hoe worden deze berekend? Wat is d...De laagste prijs in de energievergelijker hoeft niet de goedkoopste energie te zijn. Komt een product met een variabele prijs op nummer 1 in de energievergelijker, let dan op. De prijs kan na een half jaar worden verhoogd. Als energie met een vaste prijs volgens de vergelijker op 2 of 3 van de ranglijst staat, kan die uiteindelijk goedkoper uitpakken.

 • Energievergelijker op jaarkosten

Energie vergelijken bespaart honderden euro's. All...Een goede energievergelijker toont bij elk product de totale jaarkosten. Zo hoef je niet alle losse onderdelen van de prijs van energie bij elkaar op te tellen. Bij de resultaten van de energievergelijker verdienen enkele zaken je aandacht:

 • Gemiddeld bedrag:
  De energiekosten die je echt betaalt na een jaar hoeven niet hetzelfde te zijn als het gemiddelde bedrag dat de energievergelijker toont. Dat hangt namelijk ook af van je energiegedrag en van het weer. Met name de winter heeft grote invloed op de energierekening. Een energievergelijker kan het weer nog niet voorspellen.
 • Variabele prijs:
  De jaarkosten kunnen afwijken van het bedrag dat de energievergelijker toont als je een product kiest met een variabele prijs. De variabele prijs kan door de energieleverancier in de toekomst worden verhoogd, daar kan de energievergelijker geen rekening mee houden.
 • Energiebelasting:
  De energievergelijker gaat uit van de huidige belastingtarieven. De overheid kan de energiebelasting aanpassen.

Ontdek alles over energie vergelijken


De energievergelijker onderzocht door de ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op vergelijkers van energie.
Zo'n energievergelijker wordt beoordeeld op:

 • Onafhankelijkheid
 • Informatie voorziening
 • Juistheid van de berekeningen
 • Keuzemogelijkheid
 • Duurzaamheid

Overstappen via een energievergelijker of direct bij de energieleverancier?

Overstappen energieleverancier gaat gemakkelijk. A...Het is slim om over te stappen via een energievergelijker. Een energievergelijker heeft de meest scherpe en actuele aanbiedingen. Energiebedrijven werken vaak samen met een energievergelijker. Ze geven de energievergelijker extra scherpe aanbiedingen, die je zelfs niet kunt vinden bij de energieleverancier zelf.

Zo proberen energieleveranciers de energievergelijker te gebruiken voor het vinden van nieuwe klanten. De energievergelijker is eigenlijk een etalage. Een hoge plaats in de ranglijst van de energievergelijker vergroot de kans op nieuwe klanten voor het energiebedrijf. Overstappen via een energievergelijker is slim, veilig en eenvoudig.
Ga overstappen via een energievergelijker

Overstappen via een energievergelijker of
via een energieveiling?

Naast de energievergelijker kennen we ook de energieveiling. Organisaties zoals Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond kopen zo voor hun leden gezamenlijk energie in. De energieleverancier die het beste aanbod uitbrengt, krijgt deze hele groep leden als nieuwe klant. Is dat goedkoper dan het gebruik van een energievergelijker? Wat zijn de voordelen van overstappen via een energiecollectief? En zijn er ook nadelen?
Lees alles over energiecollectief

Voordelen zelf overstappen via energievergelijker

 • Energie vergelijken: de voordelen op een rij. Alle...Vrijheid productkeuze:
  Met een energievergelijker kun je zelf bepalen welk type product het best bij je past. Groen product, laagste prijs, een combinatie daarvan. Een product met extra prijszekerheid, of juist een variabele prijs. Je kunt het zelf bepalen.
 • Keuzemoment:
  Als je zelf overstapt, met of zonder energievergelijker, bepaal jij wanneer je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Dat is belangrijk als je een contract hebt dat nog niet is afgelopen. Zo voorkom je een boete voor vroegtijdige beëindiging.
 • Keuze energieleverancier:
  Misschien heb je een voorkeur voor een energieleverancier. Met een energievergelijker kun je toetsen of die voorkeur terecht is. Je hebt volledige keuzevrijheid uit alle energieleveranciers.
 • Duur contract:
  Je kunt zelf bepalen welke looptijd je wilt voor energie. De vergelijker laat zien wat de bijbehorende energietarieven zijn.
 • Voorwaarden:
  Als je zelf energie gaat vergelijken, kun je ook de contractvoorwaarden kiezen die het best bij je passen. Een contract voor 1 jaar of juist langer? Een vast tarief of een variabel tarief? Iedereen heeft een eigen voorkeur.

Nadelen zelf overstappen via een energievergelijker?

Veel nadelen blijken vooral misverstanden te zijn.

 • Veelgestelde vragen over energie vergelijken op ee...Zelf overstappen via een energievergelijker vraagt veel uitzoekwerk?
  Veel consumenten denken dat het veel uitzoekwerk is voordat ze zijn overgestapt. Maar overstappen naar een andere energieleverancier via een energievergelijker gaat heel gemakkelijk. Doe de Koopwijzer energie vergelijken. Dan weet je direct welk type energieproduct het best bij jou past.
 • Als er iets mis gaat sta je alleen?
  Overstappen naar een andere energieleverancier verloopt bijna altijd foutloos. Ook als je dat via een energievergelijker doet. Gaat er toch iets mis, overleg dan eerst met je oude en nieuwe energieleverancier. Is het probleem nog niet opgelost, dan kun je altijd terecht bij ‘De Geschillencommissie Energie en Water’. Deze geschillencommissie is onderdeel van De Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) en wordt door de overheid gecontroleerd. Bij energieleveranciers vergelijken kun je per energieleverancier zien of deze is aangesloten bij De Geschillencommissie Energie en Water. Zo heb je grote zekerheid, ook bij zelf overstappen via een energievergelijker.
 • Zelf overstappen via een energievergelijker is moeilijk?
  Overstappen doe je misschien voor het eerst. Daarom kun je niet overzien of het veel moeite kost. Overstappen via een energievergelijker: iedereen kan het. Je vult je gegevens in en de overstap wordt volledig voor je geregeld. Zowel het aanmelden als het opzeggen. De nieuwe energieleverancier regelt de overstap voor je. De ACM doet regelmatig onderzoek naar energievergelijkers. Daaruit blijkt dat zij een zeer nuttige rol hebben. En dat bij de keuze tussen de energieleveranciers een energievergelijker helpt. Miljoenen mensen zijn inmiddels al via een energievergelijker overgestapt.

Energievergelijker: vergelijk nu energie

Besparen op elektriciteit door energie vergelijken...Een energievergelijker vergelijkt energie op prijs, groen, zekerheid en vrijheid. Hier vind je alle energieleveranciers en aanbiedingen op een rij. Kies je voor de laagste prijs? Het groenste product? Voor de meeste zekerheid of juist vrijheid?

Het beste energiecontract voor jou vind je in de Kijk & Vergelijk energie.

Start energie vergelijken
Meer informatie energie vergelijken

energieprijzen vergelijken
overstappen energie

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie