Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Hoe gaat overstappen

energieleverancier

Hoe gaat overstappen

Overstappen van energieleverancier gaat vlot en gemakkelijk. Alleen je meterstanden zijn nodig. Jouw nieuwe energieleverancier regelt alles rond het overstappen.

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Overstappen energieleverancier

hoe gaat dat?


Overstappen van energieleverancier: hoe gaat dat in de praktijk? Het is handig om te weten wat er gebeurt als je gaat overstappen.

De energieleverancier speelt een rol, en wie nog meer? Wat regelt, na het overstappen, de energieleverancier voor je? Wie informeert je oude energieleverancier over het overstappen?

Wie is betrokken bij overstappen?

 1. Je oude energieleverancier
 2. Je nieuwe energieleverancier
 3. De netbeheerder
Ontdek alles over energie vergelijken


Het overstappen van energieleverancier gaat in 6 stappen:

1. Aanmelden bij nieuwe energieleverancier

Overstappen van energieleverancier begint door je aan te melden bij de nieuwe energieleverancier. Deze regelt verder alles rondom het overstappen.

 • 2. Meterstanden doorgeven

Elektriciteit verbruik wordt aangegeven in kWh. Do...De nieuwe energieleverancier vraagt je om de meterstanden door te geven, van elektriciteit en/of gas, afhankelijk van waarop je overstappen wilt. Zo kan je nieuwe energieleverancier het nieuwe maandbedrag berekenen.
Bewaar de meterstanden ook zelf. Dan kun je de eindafrekening met je oude energieleverancier controleren.

Je nieuwe energieleverancier meldt het overstappen aan de netbeheerder in jouw regio en geeft jouw meterstanden door. De netbeheerder controleert of je kunt overstappen: of je bij je oude energieleverancier een contract hebt en hoelang dat nog loopt. Je oude energieleverancier krijgt vervolgens bericht dat je gaat overstappen. Dit voorkomt dat je een dubbel contract kunt hebben.

 • 3. Bevestiging van overstappen energieleverancier

Je oude energieleverancier ontvangt het overstapbericht via de netbeheerder. Je krijgt een brief van je oude energieleverancier om het overstappen te bevestigen. Zo weet je dat je niet per ongeluk wordt overgezet, terwijl je dat niet wilt.

 • 4. Eindfactuur

De meterstanden die van belang zijn voor het overstappen zijn door je nieuwe energieleverancier doorgegeven aan de netbeheerder. Deze controleert of de meterstanden kloppen. Zo kun je zonder problemen overstappen.
Ook je oude energieleverancier ontvangt de meterstanden om voor jou de eindfactuur te maken. Die laatste afrekening moet je oude energieleverancier binnen 2 maanden na het overstappen versturen.

 • 5. Nieuw maandbedrag

De nieuwe energieleverancier, die je na het overstappen gas en/of elektriciteit levert, berekent voor jou een nieuw maandbedrag. Je betaalt de rekening aan je nieuwe energieleverancier. Ook de jaarafrekening  krijg je op hetzelfde moment in het jaar als je gewend was van je oude energieleverancier. Overstappen verandert daar niets aan.

 • 6. Je overstap is gelukt

Vergelijk energie niet alleen op de prijs. Alle in...Het enige wat je zelf gedaan hebt:

 1. Aanmelden bij de nieuwe energieleverancier
 2. Je meterstanden doorgeven

Dat is alles. Zo makkelijk is overstappen.
Vanaf nu profiteer je van de voordelen van het gekozen contract bij de nieuwe energieleverancier.


Start energie vergelijken


Wat is je huidige contractvorm bij overstappen?

Overstappen naar een andere energieleverancier is altijd mogelijk. Maar je bestaande contract kan het voordeel verkleinen van overstappen naar een andere energieleverancier. Ben je nog nooit overgestapt, dan is er geen enkele beperking.

Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Je bent nog nooit overgestapt:

Als je nog nooit bent overgestapt van energieleverancier dan heb je een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt elk moment gratis overstappen. Je kunt dan geen boete krijgen voor contractbreuk. De energieleverancier kan wel een opzegtermijn hanteren, maar die is maximaal 30 dagen en meestal korter. Dat staat overstappen niet in de weg.

 • Je bent al eerder overgestapt:

Ben je wel eens gewisseld van energieleverancier? Of heb je -zonder overstappen- bij je energieleverancier gekozen voor een ander energieproduct? Check of je nog vast zit aan het contract. Als je het voor de einddatum opzegt kun je een 'boete' krijgen. Dit verkleint het financiële voordeel van het overstappen.

De hoogte van een boete is wettelijk begrensd. De boete bedraagt:

 • maximaal € 50  als je contract nog tot 1,5 jaar doorloopt
 • maximaal € 75  als je contract nog 1,5 tot 2 jaar doorloopt
 • maximaal € 100 als je contract nog 2 tot 2,5 jaar doorloopt
 • maximaal € 125 als je contract nog meer dan 2,5 jaar duurt

Deze boete wordt een ‘opzegvergoeding’ genoemd. Je moet hem aan je energieleverancier betalen als je gaat overstappen terwijl het contract nog loopt. De boete geldt per product (gas of elektriciteit).
 
 
 • Je bent al eerder overgestapt en je contract is verlengd:

Is je contract, na het overstappen, door je energieleverancier al een keer verlengd? Dan kunnen er andere regels gelden. Heeft je energieleverancier de verlenging niet aan jou gemeld, dan is de maximale boete € 25 per product. Heeft de energieleverancier dat wel gedaan, dan is de boete maximaal € 50 per product.
Sinds december 2011 zijn er nieuwe regels voor stilzwijgende verlenging van contracten. Zo is stilzwijgende verlenging een kleinere hindernis als je wilt overstappen van energieleverancier.

Goed om te weten: de Geschillencommissie

Het gebeurt niet vaak, maar gaat er toch iets fout bij het overstappen van energieleverancier? Vaak kom je er wel uit met je oude of nieuwe energieleverancier. Lukt het niet, dan kun je met een klacht over het overstappen naar de Geschillencommissie Energie en Water. Deze instantie beslist wie er gelijk heeft.

Overstappen energieleverancier

Overtuigd van overstappen van energieleverancier? Bij Kijk & Vergelijk energie kun je alle Besparen op elektriciteit door energie vergelijken...energieleveranciers vergelijken op prijs, groen, zekerheid en vrijheid.
Vind de energieleverancier die het beste bij jou past.

Start energie vergelijken
Meer informatie energie vergelijken

energieprijzen vergelijken
energielevernaciers vergelijken

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie