Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Gas per m3

kosten en verbruik

Energie vergelijken kun je op laagste prijs, soort energie, prijszekerheid en meer. Energie vergelijken bij hoe-koop-ik.nl.

Gas: wat bepaalt het verbruik? Hoeveel gas gebruiken we? Gasverbruik per jaar en gemiddeld gasverbruik vergelijken. Onafhankelijke info over gas.

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Gas

Op gas kun je veel besparen door energie vergelijk...
Gas is fossiele energie die we gebruiken voor het verwarmen van water, het verwarmen van het huis en om te koken. Daarmee vormt het verbruik van gas de grootste post op je energierekening. Bijna alle huishoudens in Nederland gebruiken aardgas.

Gas en elektriciteit dekken samen de complete energiebehoefte van de huishoudens. Het verbruik van gas daalt, in tegenstelling tot elektriciteit. In 1980 verbruikten alle huishoudens in Nederland 15 miljard m3 gas. Nu ligt dat op ongeveer 12 miljard m3 gas. Een daling van 20%. Ook het gemiddelde verbruik van gas daalt. Dat heeft verschillende redenen.

Hoeveel gas gebruiken we?

Meer eenpersoons huishoudens
Vooral het aantal eenpersoons huishoudens is in de afgelopen 30 jaar fors gegroeid. Eenpersoons huishoudens gebruiken gemiddeld minder gas, dan huishoudens die uit meer personen bestaan. Door de groei van eenpersoons huishoudens werd het gemiddeld gasverbruik per huishouden de helft minder.

Meer isolatie
Nieuwe huizen zijn goed geïsoleerd en bestaande huizen worden steeds vaker nageïsoleerd met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Door isoleren daalt het gebruik van gas.

Hoog rendement cv-ketel
Steeds meer huishoudens hebben een zuinige cv-ketel: de HR-ketel. Deze hoogrendement cv-ketels zijn veel zuiniger met gas (20-25%) en elektriciteit.

Wat kun je met 1 kubieke meter gas?

 • 3 keer douchen
 • 1 keer in bad
 • 6 keer koken

Wat bepaalt het gas verbruik?

Gasverbruik wordt aangegeven in m3. Gasverbruik ku...Gas wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmen van het huis. Daarmee vormt het verbruik van gas de grootste post op je energierekening.
Het verbruik van gas wordt met name bepaald door:

 1. Aantal personen in het huishouden
 2. Type huis en bouwjaar
 3. Gedrag
 4. Gebruik en type apparatuur
Ontdek alles over energie vergelijken


 • Gas en aantal personen in huishouden

Elk huishouden heeft een minimale hoeveelheid gas nodig. Deel het gasverbruik door het aantal personen in het huishouden. Dan zie je dat één persoon in een Energieverbruik in jouw huis. Met energie vergelij...eenpersoonshuishouden ruim 2 keer meer gas gebruikt dan één persoon in een 3-persoons huishouden. Het verwarmen van bijvoorbeeld de woonkamer kost evenveel voor één persoon als voor 4 personen.

Aantal personen in het
huishouden
Verbruik gas
per huishouden
(gemiddeld in m3, per jaar)
Verbruik gas
per persoon
(in kubieke meters, afgerond)
1 1375 1375
2 1800 900
3 1800 600
4 2000 500
5 2050 410
Gem. huishouden 1700 775
 • Type huis en bouwjaar

Voor het verbruik van gas is het type huis en bouwjaar ook bepalend, bij elektriciteit heeft dat geen invloed. Is je woning niet geïsoleerd, dan verbruik je tot 30% meer gas voor Wat kan energie vergelijken opbrengen voor jouw hu...verwarming. Juist daarom is na-isoleren populair. Isolatie kan voor de spouwmuren, de vloer en het dak. Van alle vormen isolatie bespaart spouwmuurisolatie het meest: 20-25%. En de investering heb je in 3-5 jaar terugverdiend.

 • Gedrag

Minder gas gebruiken, zonder verlies van comfort, is niet moeilijk. Je kunt gemakkelijk 10 tot 15% gas besparen. Verwarm geen ruimtes waar niemand is. Zet op tijd de thermostaat terug.

 • Gebruik en type apparatuur

Vervang je cv-ketel op tijd. Een oude cv-ketel gebruikt veel meer gas dan een nieuwe. Dat kan 20% tot 25% verschil maken. Een nieuwe cv-ketel geeft ook meer comfort en is veiliger.

Hoe kun je besparen op gas?

Gas is fossiele energie, dat wil zeggen: aardgas is ontstaan uit de fossiele resten van planten en dieren. Aardgas is een energiebron die kan opraken, en daarom wordt aardgas niet gerekend tot de duurzame of groene energie. Op gas kun je gemakkelijk besparen. Hoe? Lees de besparingstips voor gas. In bad gaan kost 3x meer water en gas dan douchen. De verwarming 1 graad lager bespaart 7% per jaar op gas.
Lees over gas besparen

Gas en energie

Energie vergelijken kun je op laagste prijs, soort...Welke energie past het best bij jouw wensen? Doe de Koopwijzer energie vergelijken. Dan weet je welke energie bij je past: laagste prijs, vaste prijs of groen?
Ontdek hoeveel je met energie vergelijken bespaart en welke energieleveranciers bieden wat je zoekt.

Start de Koopwijzer energie vergelijkenGas en licht tarieven

Besparen op elektriciteit door energie vergelijken...Gas en licht tarieven vergelijken doe je niet iedere dag. Als je weet waar je op moet letten is gas en licht tarieven vergelijken gemakkelijk. Belangrijk is dat je op een eerlijke en objectieve manier de gas en licht tarieven vergelijken kunt. En dat je kunt rekenen op actuele gas en licht tarieven. Vergelijken bij ons is heel eenvoudig.

De gas en licht tarieven vergelijken is interessant omdat er veel concurrentie is. Je kunt daarmee je voordeel doen: energietarieven vergelijken levert geld op! Meer dan 30 energieleveranciers, op zoek naar nieuwe klanten, maken scherpe acties. Die melden ze aan bij websites die gas en licht tarieven vergelijken. Zo kun jij geld besparen: even gas en licht vergelijken.

Wil je weten wat jij kunt besparen op je energierekening?

Lees alles over energieprijzen vergelijken

Gas en licht vergelijken

energie vergelijken. Vergelijk energieNet als voor elektriciteit kun je voor aardgas overstappen op een andere energieleverancier. Ook voor aardgas kun je energieprijzen vergelijken.

Energie, zoals gas en elektriciteit, vergelijken is niet moeilijk. Gas en elektriciteit kun je misschien goedkoper krijgen dan bij je huidige leverancier van energie.
Energie vergelijken en overstappen op een andere energieleverancier kun je op elk moment van het jaar. Energie vergelijken kost niets en kan veel geld opleveren. Energie vergelijken kan honderden euro’s per jaar schelen op je energierekening.

Een gemiddeld huishouden kan door het vergelijken van energie ontdekken dat overstappen op een andere energieleverancier € 425 per jaar kan opleveren.

Start energie vergelijken

 Meer informatie energie vergelijken

duurzame energie
energie verbruik

energieleveranciers

elektriciteit

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie