Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Energiebelasting

waarom en hoeveel

Energiebelasting is onderdeel van de energieprijs.Alle informatie over energie vergelijken bij hoe-koop-ik.nl.

Energiebelasting: wat is dat? Hoeveel is de energiebelasting? En BTW? Wat is de heffingskorting op energiebelasting? Hoe kun je de energiebelasting verlagen?

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Energiebelasting


Energiebelasting is een belasting op het gebruik van elektriciteit en gas. Hoe hoger je energieverbruik, hoe hoger de energiebelasting.

Ga je energieprijzen vergelijken, let dan op dat alle bedragen die je vergelijken gaat, inclusief of exclusief energiebelasting zijn.

Wat is de energiebelasting?

Veelgestelde vragen over energie vergelijken op ee...Met de energiebelasting wil de overheid stimuleren dat iedereen slim omgaat met energie. Je betaalt energiebelasting over alle energievormen, die je koopt bij een energieleverancier: gas, elektriciteit en stadswarmte. Daarbij maakt het niet uit wat voor soort elektriciteit het is: gewone (grijze) stroom, of duurzame (groene) stroom.
Wek je zelf elektriciteit op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan betaal je over de opgewekte elektriciteit geen energiebelasting. Met zonnepanelen heb je dus belastingvrije elektriciteit.

Energiebelasting en heffingskorting

Energie vergelijken bespaart honderden euro's. All...Het basisgebruik van elektriciteit en gas is een eerste levensbehoefte. Daarom betaal je over een deel van je energieverbruik geen energiebelasting. Dat wordt achteraf verrekend.

Je betaalt eerst over elke eenheid verbruikte energie de energiebelasting. Elke kilowattuur elektriciteit en elke kubieke meter gas wordt via de energienota belast met energiebelasting.
Je krijgt jaarlijks een korting van de overheid op de energiebelasting, in de vorm van een vast bedrag. Dat is voor ieder huishouden gelijk. Energieprijzen vergelijken op energiebelasting heeft dus geen zin.

Deze heffingskorting wordt ook wel 'vermindering energiebelasting'genoemd. Dit wordt verrekend via de leverancier van elektriciteit. Voor 2018 bedraagt de heffingskorting ruim € 373,33 per aansluiting. Gebouwen zonder verblijfsfunctie (wonen of werken) ontvangen een lagere heffingskorting.

Energiebelasting compensatie door heffingskorting

Het bedrag van € 373,33 (incl. BTW) aan heffingskorting (in 2018) compenseert de energiebelasting over ongeveer 1300 kilowattuur elektriciteit en bijna 850 kubieke meter gas. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3500 kWh elektriciteit en 1750 m3 gas per jaar. Je krijgt dus zo’n 42% korting op de energiebelasting.

Energiebelasting: de tarieven

  • Energieleveranciers: welke zijn er? hoe kies je? E...De prijs voor één kWh elektriciteit bestaat voor 61 % uit energiebelasting.

De gemiddelde prijs voor elektriciteit ligt in 2018 op 23 cent per kilowattuur. Over elke kilowattuur elektriciteit betaal je ruim 14 cent energiebelasting en ODE (€ 0,1425). Let dus op als je energieprijzen met elkaar vergelijkt. Het voordeel geldt niet voor de energiebelasting, ruim de helft van de kilowattuurprijs.

  • De prijs voor één m3 gas bestaat voor 53% uit energiebelasting.

Voor gas ligt de gemiddelde prijs op 65 cent per m3. Over elke gebruikte kubieke meter gas betaal je bijna 35 cent energiebelasting en ODE (€ 0,349).

Energiebelasting: het effect op de energienota

De totale energienota (elektriciteit en gas) van een gemiddeld huishouden in Nederland bedraagt € 1.800. Die energienota bestaat voor 38% uit belasting (energiebelasting en BTW).
Voor elektriciteit betaal je per jaar bijna € 500 energiebelasting. Voor gas betaal je ruim € 500 energiebelasting. Een gemiddeld huishouden betaalt zo bijna
€ 1000 per jaar aan energiebelasting. Verrekend met de heffingskorting (ruim € 373) komt de energiebelasting op € 627 per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Druk van de energiebelasting neemt toe

Energieprijzen stijgen per jaar. Vergelijk energie...De heffingskorting is sinds 2009 ongeveer gelijk gebleven. De energiebelasting op elektriciteit en gas is wel gestegen. In 2013 zijn de energiebelasting tarieven iets gestegen door de BTW aanpassing van 19% naar 21%. Het energieverbruik werd zo duurder zonder dat de energieleveranciers de prijzen verhoogden.

Energiebelasting en BTW

Over de energiebelasting op je energienota betaal je nog eens belasting: je betaalt BTW over de energiebelasting. Een bedrijf is wettelijk verplicht om BTW te heffen over het totale bedrag van de factuur. In dit geval de energienota. Daardoor betaal je ook BTW over energiebelasting. Er zijn politieke partijen die hier iets aan willen doen.

Energiebelasting en laag verbruik

Gebruik je heel weinig elektriciteit en gas? Misschien krijg je meer belasting terug dan je betaalt. Het omslagpunt ligt ongeveer bij een verbruik van 350 m3 gas en 700 kWh elektriciteit.

Energiebelasting opbrengsten

Groene energie zorgt voor een beter milieu. je kun...Doordat elk huishouden energiebelasting op elektriciteit en gas betaalt, zijn de inkomsten voor de overheid fors. Jaarlijks meer dan 4 miljard euro. De opbrengsten uit energiebelasting  worden gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren. Daarnaast worden ze gebruikt voor de promotie van energiebesparing.

Energiebelasting: vast bedrag bij energieleveranciers

Energiebelasting kun je niet verlagen door over te stappen op een andere energieleverancier. De hoogte van de energiebelasting wordt bepaald door de overheid. De energieleverancier moet het namens de overheid bij je innen. De energiebelasting staat vast en is bij alle energieleveranciers gelijk. Energie vergelijken op energiebelasting is dus niet mogelijk.

Hoe je energiebelasting kunt verlagen

Energie besparen op gas en elektriciteit. Alle bes...Je kunt minder energiebelasting betalen door minder energie te gebruiken.
Met elke kWh elektriciteit en elke m3 gas die je minder gebruikt, betaal je minder aan je energieleverancier en minder energiebelasting.

Een gemiddeld huishouden in Nederland kan 10-15% minder energie gebruiken. Daarbij gaat het over energie die verspild wordt. Dat is iets anders dan energiebesparing. Verspillen gaat over de energie die je gebruikt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Denk aan lampen laten branden in ruimtes waar niemand is. Onnodig ruimtes verwarmen, zoals bijvoorbeeld slaapkamers. Of bijvoorbeeld sluipverbruik, door de stand-by stand van apparatuur.

Stoppen met energie verspillen bespaart per jaar € 200 tot  € 250 op je kosten voor elektriciteit en gas. En daarmee betaal je ook minder energiebelasting. Je kunt verder energie besparen door je verbruik te verlagen.

Energie vergelijken

Besparen op elektriciteit door energie vergelijken...Energie vergelijken kun je op prijs, groen, zekerheid en vrijheid. Hier vind je alle energieleveranciers en aanbiedingen op een rij. Kies je voor de laagste prijs? Het groenste product? Voor de meeste zekerheid of juist vrijheid?
Het beste energiecontract voor jou vind je in de Kijk & Vergelijk energie.

Start energie vergelijken

 

Meer informatie energie vergelijken

energieprijzen
energienota

overstappen energieleverancier

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie