Energie vergelijken - alles wat je weten wilt.energie vergelijken hoe-koop-ik.nl

Energie verbruik

wat verbruik jij?

Energieverbruik in jouw huis. Met energie vergelijken kun je veel besparen. Alle informatie over energie vergelijken bij hoe-koop-ik.nl.

Het verbruik in Nederland van energie vergelijken. Wat is het energieverbruik gas van een huishouden? En elektriciteit? Wat heeft invloed op je energie verbruik?

Meer energie vergelijken

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees nieuws energie vergelijken

Energieverbruik


Waar let je op bij energie vergelijken voor jouw h...Het energieverbruik in Nederland kent een duidelijke trend. Als we het jaarlijkse energieverbruik berekenen, ontdekken we dat het verbruik van gas daalt, en het stroomverbruik stijgt.

Lees over het energieverbruik in Nederland. Wat is het gemiddelde energieverbuik? En wat bepaalt het energieverbruik? Wat zijn de kosten energieverbruik per maand?

Energieverbruik in Nederland

Het totale energieverbruik van huishoudens in Nederland ligt rond de 12 miljard kubieke meter gas en 26 miljoen kilowattuur elektriciteit.

Dertig jaar geleden was het gasverbruik van alle huishoudens in Nederland 3 miljard m3 hoger dan nu. Een daling van 20% in ons totale gasverbruik. Die daling in energieverbruik komt met name door spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het gebruik van zuinige HR-ketels.

Gemiddelde energieverbruik gas

Het gemiddeld energieverbruik is het totale energieverbruik gedeeld door het aantal huishoudens. Gasverbruik wordt aangegeven in m3. Gasverbruik ku...Ook van gas is het gemiddeld energieverbruik de laatste jaren gedaald. Dat komt door de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland.

Elk huishouden verbruikt energie. Het energieverbruik van een eenpersoons huishouden is, als het om gas gaat, lager dan dat van een meerpersoons huishouden. Vooral het aantal eenpersoons- huishoudens is in de afgelopen 30 jaar fors gegroeid. Door de groei van deze eenpersoonshuishoudens werd het gemiddeld gasverbruik per huishouden de helft minder.

Ontdek alles over energie vergelijken

Totale elektriciteitsverbruik huishoudens stijgt

Je moet eens het energieverbruik berekenen van alle apparaten in huis. We hebben steeds meer apparaten in huis: mobiele telefoons, spelcomputers, laptops. Het gemiddelde energieverbruik van elektriciteit is daardoor sterk gestegen. Ook hier heeft de groei van eenpersoons huishoudens grote invloed. Het energieverbruik van een eenpersoons huishouden is gemiddeld groter: de tv gebruikt evenveel elektriciteit, of je er met 4 personen naar kijkt of alleen.

Gemiddeld energieverbruik elektriciteit

Elektriciteit verbruik wordt aangegeven in kWh. Do...Het gemiddeld energieverbruik van een huishouden in 1980 was 3.400 kWh elektriciteit per jaar. Nu is dat gemiddeld energieverbruik 3.500 kWh elektriciteit. Een kleine stijging. Het energieverbruik van elektriciteit daalde eerst door de komst van energiezuinige apparaten. Doordat het aantal apparaten per huishouden is gestegen, is ook het gemiddeld energieverbruik weer gestegen.

Energieverbruik in Nederland: soorten energie

Ons energieverbruik was tot 2001 eenvoudig in kaart te brengen: elk huishouden had dezelfde soort energie: grijze elektriciteit. Sinds de energiebedrijven mogen concurreren, is het aanbod divers geworden, en daarmee ook ons stroomverbruik. Zoals meer duurzame energie en energie met prijszekerheid. Van alle huishoudens in Nederland heeft ruim 40% gekozen voor groene energie. 

Energieverbruik: kosten groeiend deel van de maandlasten

Energieprijzen stijgen per jaar. Vergelijk energie...Het stijgende gemiddeld energieverbruik en de stijgende prijs voor energie zorgen ervoor dat een huishouden steeds meer betaalt voor het energieverbruik. Vijf jaar geleden kostte het energieverbruik een gemiddeld huishouden 2,5 keer meer dan 15 jaar geleden. Dat komt vooral door prijsstijging: in 10 jaar zijn de energieprijzen bijna verdubbeld.
Ook de stijgende energiebelasting speelt daar een belangrijke rol in. Per jaar stijgen de elektriciteitsprijzen met 5%. De verwachting is dat dit de komende jaren zo doorgaat. Ook het gemiddeld energieverbruik is toegenomen.

De kosten van energieverbruik per maand

Energieprijzen: hoe worden deze berekend? Wat is d...Wat zijn de kosten voor gas en elektriciteit? In de tabel zie je wat het gemiddeld energieverbruik van een huishouden jaarlijks en per maand kost.

Aantal personen
in huishouden
Kosten
gas
Kosten
elektriciteit
Teruggave
energie
belasting
Gem. 
energienota
Gem. energiekosten
per maand
1 € 1.060 €   820 -€ 373 € 1.500 € 125
2 € 1.330 € 1.060 -€ 373 € 2.010 € 168
3 € 1.335 € 1.215 -€ 373 € 2.170 € 181
4 € 1.445 € 1.355 -€ 373 € 2.420 € 202
5 € 1.490 € 1.495 -€ 373 € 2.605 € 217
Gem. huishouden € 1.270
€ 1.070 -€ 373 € 1.960 € 163

Onderzoek van Energie Centrum Nederland (ECN) geeft aan dat de maandlasten voor energieverbruik met ruim 4% zouden dalen als een huishouden actief energie gaat besparen.

Door energieprijzen vergelijken en overstappen op een andere energieleverancier kun je al snel € 400 tot € 450 per jaar besparen op je energierekening. Dat scheelt je maandelijks € 30 tot € 40.

Bekijk voordelen van overstappen energieleverancier

Wat bepaalt het energieverbruik?

Wat kan energie vergelijken opbrengen voor jouw hu...Het energieverbruik wordt door allerlei factoren bepaald. Het weer heeft een grote invloed op het jaarlijkse gasverbruik. Een strenge winter kan 15% meer gas kosten. Andere factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een huishouden:

  1. type huis
  2. bouwjaar van het huis
  3. aantal personen in het huishouden
  4. gedrag
  5. energiebesparende voorzieningen in huis
  • 1. Type huis:

Het maakt voor het energieverbruik van het huishouden een groot verschil of het in een tussenwoning woont of in een vrijstaande woning.  In het vrijstaande huis is het huishouden voor haar energieverbruik ruim 50% meer kwijt.

  • 2. Bouwjaar van het huis:

Het energieverbruik van oude woningen is vaak groter. Vooral voor gas. Tot 1980 werd er bij de bouw geen isolatie toegepast. Dat betekent tot 30% meer gasverbruik voor verwarming. Na-isoleren is daarom zeer populair. Je hebt het in 3 tot 5 jaar terugverdiend. Na-isolatie kan voor spouwmuren, vloer en dak. Ook dubbel glas bespaart veel energie. Voor stroomverbruik maakt isolatie weinig verschil.

  • 3. Aantal personen in het huishouden:

Energieverbruik in jouw huis. Met energie vergelij...Het stroomverbruik wordt sterk bepaald door het aantal personen in het huishouden. Een eenpersoons huishouden gebruikt relatief meer elektriciteit. Als je het stroomverbruik deelt door het aantal personen in het huishouden, zie je dat –per persoon- een eenpersoonshuishouden ruim 2 keer zoveel elektriciteit gebruikt dan een 4-persoons huishouden.

Aantal personen
in het huishouden
Gem. gebruik elektriciteit
per huishouden in kilowattuur 
Gebruik elektriciteit per persoon
in kilowattuur
1 2400 2300
2 3450 1700
3 4100 1360
4 4600 1150
5 5300 1060
Gem. huishouden 3500 1590
  • 4. Gedrag:

Het energieverbruik kan dalen als je er je hoofd een beetje bij houdt. Bewust of onbewust omgaan met energieverbruik maakt een groot verschil. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens met gemak 10-15% kunnen besparen op hun energieverbruik, zonder verlies van comfort. Door lampen uit te doen in ruimtes waar niemand is. Overdag geen slaapkamers te verwarmen. En stand-by apparatuur uit te zetten.

  • 5. Energiebesparende voorzieningen in huis:

Het energieverbruik kan flink omlaag met energiezuinige apparaten. Zoals het tijdig vervangen van een oude cv ketel. Een nieuwe Hoogrendement cv ketel is ruim 20% zuiniger. Ook nieuwe toepassingen als een zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen zorgen voor een fors verlaagd energieverbruik. Tegenwoordig worden huizen gebouwd die zeer energiezuinig zijn en soms alle energie voor hun eigen energieverbruik zelf opwekken.

Energieverbruik: gas

Gas wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Voor de verwarmingsinstallatie, het water voor de badkamer en voor het koken in de keuken. Tweederde deel van je energienota bestaat uit de kosten van gas.
Met een hoog rendement cv ketel wordt je energieverbruik lager. Dat bespaart per jaar 20 tot 25% vergeleken met een oude, conventionele cv ketel.

Energieverbruik: elektriciteit

Eén derde deel van het gemiddeld energieverbruik bestaat uit stroomverbruik, vooral voor  verlichting en apparaten.
Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden in Nederland is 3.500 kilowattuur elektriciteit per jaar. Het energieverbruik kan omlaag. Dat kan als je energiezuinige apparaten koopt en als je ze efficiënt gebruikt.

Het energieverbruik van een tropisch aquarium is meer dan 1000 kilowattuur per jaar, dat van een computer bijna 150 kilowattuur. 2 computers in een huishouden zijn al goed voor ruim 9% van het jaarlijkse stroomverbruik. Daarbij komt nog het stroomverbruik van de wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer, inductiekookplaat, keukenmachines etc.
Vooral wasdrogers laten het energieverbruik stijgen. Jaarlijks zijn ze goed voor 450 kilowattuur. Let bij de aankoop van apparaten goed op het energielabel. Dat heb je vaak snel terugverdiend.

Energieverbruik: verspilling

Elektrische apparaten op stand-by verspillen energ...Onderzoek geeft aan dat huishoudens soms 20 tot 30% van hun energieverbruik verspillen. Tot 1/3 deel minder energieverbruik in het huishouden: dat heeft een enorm effect op de maandlasten.
Energieverbruik zonder doel heeft geen effect op je wooncomfort. Denk aan het verwarmen of verlichten van kamers waar niemand is. Of je huis verwarmen terwijl muur, dak en vloer niet geïsoleerd zijn. Of apparaten op stand-by laten staan.

Energieverbruik besparen

Besparen op elektriciteit. Alle energie besparings...Op je energieverbruik kun je besparen door verspilling tegen te gaan. Hoe-koop-ik.nl heeft een uitgebreide lijst met tips om gemakkelijk energie te besparen.

Als het lukt om je energieverbruik te verlagen, dan kun je een stap verder gaan en de juiste soort energie kopen. Vind je groen belangrijk, of een energieproduct met prijszekerheid? Of is de laagste prijs voor jou van belang? Met de Koopwijzer energie vergelijken en ontdek welke soort energie het best bij jou past.

Energieverbruik verlagen: energieleveranciers helpen

Je kunt zelf veel doen om je energieverbruik te verlagen. Energieleveranciers kunnen daarbij helpen. Zij geven advies over energie besparen, bieden slimme meters aan en vergelijken je energieverbruik met anderen. Je kunt ook besparen op je energierekening door over te stappen naar een andere energieleverancier, die advies en hulp biedt bij besparen. Ook daarop kun je energieleveranciers vergelijken.
Kijk & Vergelijk energieleveranciers

Energie vergelijken: doe de Koopwijzer

Energie vergelijken kun je op laagste prijs, soort...Welke energie past het best bij jouw wensen? Doe de Koopwijzer energie vergelijken. Dan weet je welke energie bij je past: laagste prijs, vaste prijs of groen?

Ontdek hoeveel je met energie vergelijken bespaart en welke energieleveranciers bieden wat je zoekt.

Start de Koopwijzer energie vergelijkenMeer informatie energie vergelijken

energieleveranciers
elektriciteit
gas

Welke energie past bij jou?

Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
   prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer

Actueel & laagste prijs

Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
Alle energieleveranciers
   vergelijken
Laagste energieprijzen
Vergelijk energie op soort
Onafhankelijk vergelijken
Objectief

Energie vergelijken

Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie


energie vergelijken: alle informatie