Isolatie - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik.nl isolatie

R-waarde isolatie

U-waarde, lambda

R-waarde isolatie. Onafhankelijke isolatie info van hoe-koop-ik.nl

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal verschilt sterk. Welke isolatiewaarde heb jij nodig? Welk isolatiemateriaal heeft de hoogste isolatiewaarde (R-waarde)? Wat is lambda-waarde, U-waarde en Rd-waarde?

Meer over isolatie

Isolatiewaarde


Isolatiewaarde is een belangrijk begrip bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Lang niet al het isolatiemateriaal heeft dezelfde isolatiewaarde.

Een dikke laag isolatie met een lagere isolatiewaarde kan toch voldoende zijn. Hier kom je meer te weten over isolatiewaarden oftewel de 'r waarde isolatie'.

De isolatiewaarde is een getal waarmee wordt aangegeven hoe goed het isolatiemateriaal isoleert. Dat getal staat op de verpakking van isolatiemateriaal. Soms staat op de verpakking de 'r waarde isolatie' of 'rd waarde isolatie'. Zo kun je zien welke isolatiewaarde het materiaal heeft.

Isolatiewaarden isolatiemateriaal

Isolatiewaarden zijn handig om de kwaliteit van isolatiemateriaal aan te duiden. Ieder materiaal Isolatie tegen kou. Onafhankelijke isolatie info v...heeft van zichzelf een bepaalde isolatiewaarde; een dikkere laag van dat materiaal verhoogt de isolatiewaarde verder.

Beter isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde. Isolatiemateriaal met een lagere isolatiewaarde moet dikker zijn om net zo goed te isoleren. De isolatiewaarde heet ook wel 'warmteweerstand' en wordt aangeduid als R-waarde of Rd-waarde.

Isolatiewaarde is R-waarde

Isolatiewaarde wordt in technische kringen afgekort als 'R waarde isolatie' of 'Rd waarde isolatie'. Rd-waarde isolatie. Onafhankelijke isolatie info v...
De dikte en het soort isolatiemateriaal bepaalt de R-waarde. Je kunt isolatiemateriaal prima vergelijken op R-waarde. Behalve op de R-waarde kun je ook letten op bijvoorbeeld vochtgedrag of brandveiligheid. In Kijk & Vergelijk isolatie kun je alle isolatiematerialen vergelijken.

Kijk en Vergelijk isolatiemateriaal

Isolatiewaarde als HR-waarde

De isolatiewaarde wordt niet alleen aangeduid als getal (R-waarde), maar ook met HR-waarde. Deze isolatiewaarden staan vaak in adviezen van isolatiebedrijven.

  • HR-waarde ++ : de hoogste isolatiewaarde
  • HR-waarde + : isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde
  • HR-waarde : standaard HR-waarde

Isolatiewaarde vergelijken

Elk isolatiemateriaal heeft naast de isolatiewaarde ook andere eigenschappen op het gebied van vochtgedrag, geluidsisolatie en brandveiligheid.

Als je isolatiemateriaal op isolatiewaarde wilt vergelijken, ga dan naar Kijk & Vergelijk isolatie. Daar vind je het meest gebruikte isolatiemateriaal en de isolatiewaarde.

Kijk en Vergelijk isolatie

Isolatiewaarde als Rc-waarde

Naast de R-waarde is er nog een ander soort isolatiewaarde: de 'Rc-waarde isolatie'. Dit is de isolatiewaarde van het onderdeel van je huis (het dak, de muur, de vloer) dat je wilt isoleren. Deze isolatiewaarde van de constructie wordt de Rc-waarde isolatie genoemd. '

De Rc-waarde isolatie is de gezamenlijke warmteweerstand van het isolatiemateriaal en van de andere materialen in een constructie. Een hogere Rc-waarde isolatie betekent een beter isolerend vermogen van de constructie. Een Rc-waarde isolatie van 4 of hoger betekent een zeer hoge isolerende werking.

Soorten isolatiemateriaal en isolatiewaarde

Elke soort isolatiemateriaal kan een andere isolatiewaarde hebben. Zo is de isolatiewaarde van steenwol anders dan de isolatiewarade van PUR. Wil je meer weten over de isolatiewaarde van een bepaald soort isolatiemateriaal?
Alles weten over isolatiemateriaal

Meer over de isolatiewaarde van PUR
Meer over de isolatiewaarde van glaswol

Technische isolatiewaardes

Als je informatie zoekt over isolatiewaarde kun je ook op heel technische uitleg stuiten. Dan gaat Isolatie informatie. Onafhankelijke info van hoe-k...het niet over isolatiewaarde maar over K-peil, U-waarde isolatie of Lambda-waarde. Uitleg over deze technische soorten isolatiewaarde:

  • K-peil als isolatiewaarde  

Het K-peil staat voor het warmteverlies via o.a. ramen, deuren en dak. Dat K-peil wordt in Nederland ook de epc-waarde genoemd (energie prestatie coëfficiënt). Een huis dat goed geïsoleerd is, maar een groot contactoppervlak heeft met buiten heeft een lager K-peil als isolatiewaarde.

  • U-waarde isolatie

De u-waarde isolatie (de 'warmtedoorgangscoëfficiënt') is een isolatiewaarde van een constructiedeel van een huis. De u-waarde isolatie is de hoeveelheid warmte die per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil doorgelaten wordt. Een hoge u-waarde isolatie betekent dat het slecht isoleert; een lage u-waarde isolatie betekent een hoge isolatiewaarde.

  • Lambda-waarde als isolatiewaarde

Lambda-waarde (de λ-waarde) is de 'warmtegeleidingscoëfficiënt', een belangrijke isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde zegt iets over het isolerend vermogen van isolatiemateriaal. Een lage Lambda-waarde is een goed isolerend vermogen. Isolatiemateriaal met een lage Lambda-isolatiewaarde is duurder, maar er is minder van nodig.

Dikte isolatiemateriaal is isolatiewaarde

Doordat isolatiewaarden van materialen verschillen, heb je van het ene meer nodig dan van het Hoeveel isolatie? Oppervlakte dak, vloer of muren ...andere om dezelfde isolatiewaarde te halen.
Wil je weten hoe dik het isolatiemateriaal moet zijn om isolatiewaarde R=2,5 te halen?
Kijk & Vergelijk isolatiemateriaal

Het isolatiebedrijf weet alles over de isolatiewaarde die nodig is voor isolatie van de muren, het dak of de vloer.
Hoe kies je een isolatiebedrijf?

Beste isolatiewaarde

Weet waar je op moet letten als je isolatiemateriaal wilt kopen of laten plaatsen. Er zijn 7 criteria voor het beste isolatiemateriaal.

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Isolatiewaarden advies

Beste isolatie. Hoe kies je de beste isolatie. Ona...Wil je weten welke isolatiewaarde nodig is voor jouw huis, en welk isolatiemateriaal daarvoor geschikt is? Vraag nu meerdere offertes aan. Gratis en vrijblijvend.
Zo kun je goed de isolatiewaarde, de isolatiematerialen, en de isolatie kosten vergelijken.

Vraag isolatie offertes aan

Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om isolatie offertes goed te vergelijken.''
● ''13 vragen om aan het isolatiebedrijf te stellen.''


Meer informatie isolatie

Lees over isolatie: info & tips
Huis isoleren

Hoe kies je een isolatiebedrijf?

Wat is de beste isolatie?
Na isolatie

Alles over de isolatie prijs

Welke isolatie past bij jou?

Doe de isolatie Koopwijzer

Ontvang advies voor jouw huis.

Welk isolatiemateriaal is geschikt?

Wat zijn de isolatie kosten?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis isolatie offertes

Isolatie? Vraag offertes aan.

√ Bij erkende isolatiebedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan 2 gratis handige checklists bij isolatie offertes ...

Isolatie bespaart tot 30%. Hoe-Koop-Ik.nl Onafhank...

Kijk & Vergelijk isolatie

Vergelijk soorten isolatie en isolatiematerialen:
Spouwmuurisolatie
Dakisolatie
Vloerisolatie
Kruipruimte isolatie
vergelijk isolatie

isolatie: alle informatie