Isoleren schuin dak
punten om op te letten
Hoe gaat dat, een schuin dak isoleren? Wat is het verschil tussen een schuin dak isoleren aan de binnenzijde en aan de buitenzijde? Waar let je op bij schuin dak isoleren?
Dakisolatie
Dakisolatie info&tips
Alles over
Voordelen
Dakisolatie aanbrengen
Dakisolatie methodes
Stappenplan
Soorten
Dak isoleren binnenzijde
Dak isoleren buitenzijde
Schuin dak isoleren
Plat dak isoleren
Zolder isoleren
Zoldervloer isoleren
Dakrenovatie
Kiezen
Dakisolatie Koopwijzer
Isolatiemateriaal dak
Isolatiebedrijf kiezen
Kosten
Dakisolatie prijzen
Kosten dakisolatie
Besparing
Subsidie dakisolatie
Vergelijken
Vergelijk dakisolatie
Beste dakisolatie
Offertes
Vraag offertes aan
Meer dakisolatie
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Schuin dak isoleren
Een schuin dak isoleren wordt veel gedaan. In Nederland staan veel woningen met een schuin (hellend) dak, bedekt met dakpannen. Er zijn grote verschillen in constructie, oppervlakte en hellingshoek van een te isoleren schuin dak.
Welke methodes zijn er om een schuin dak te isoleren? Weet waar je op moet letten als je een schuin dak isoleren laat.
Schuin dak isoleren methodes
Er zijn 3 methodes om een bestaand schuin dak te isoleren:
- Schuin dak isoleren vanaf de buitenkant.
- Schuin dak isoleren vanaf de binnenzijde.
- Alternatief voor schuin dak isoleren.
-
Schuin dak isoleren aan de buitenkant
Dakisolatie aan de buitenkant van een schuin dak levert de hoogste isolatiewaarde, doordat het isolatiemateriaal goed aansluit. Dakisolatie vanaf de buitenzijde wordt de “warm dak” methode genoemd. Dit is de beste, maar ook de duurste methode om een schuin dak te isoleren.
Het dak wordt aan de buitenzijde van het dakbeschot geïsoleerd. Het hele dak wordt door de dakisolatie warm gehouden en beschermd tegen vocht en kou. Deze methode geeft ook de beste geluidsisolatie. Na het isoleren van een schuin dak worden de dakpannen of dakplaten weer aangebracht.
Een schuin dak isoleren vanaf de buitenzijde is een klus voor een professioneel isolatiebedrijf. Deze dakisolatie is mooi te combineren met dakrenovatie, dan moeten de dakpannen er toch af.
Je kunt een schuin dak isoleren door isolatiemateriaal onder de dakpannen te spuiten of te blazen. Een veel gebruikt isolatiemateriaal om een schuin dak te isoleren is EPS isolatie, in de vorm van parels (kleine korreltjes). Voordeel is dat een schuin dak door isoleren niet hoger wordt.
Een schuin dak isoleren kan ook met isolatieplaten. Oude dakpannen kunnen meteen vernieuwd worden bij deze manier van dakisolatie vanaf de buitenkant.
Alles over dakisolatie buitenkant
-
Schuin dak isoleren aan de binnenzijde
Een schuin dak isoleren wordt meestal van binnenuit gedaan. Dakisolatie vanaf de binnenzijde wordt “koud dak” methode genoemd. Een bestaand schuin dak isoleren gaat tussen de balken.
Voor het isoleren worden naden en kieren eerst afgedicht. Het schuin dak isoleren met isolatieplaten is stap twee. Vaak worden dakplaten gebruikt om een schuin dak te isoleren aan de binnenzijde. Ook dekens van glaswol worden regelmatig gebruikt. De glaswol wordt tegen het hellend dak geplaatst en afgewerkt met gipsplaten. Hoe dikker de laag isolatiemateriaal, hoe beter het zal isoleren.
De derde stap is het afwerken met gipsplaat. Je hebt dan direct een bewoonbare zolder.
Een schuin dak isoleren vanaf de binnenzijde kan een klus zijn voor de handige doe-het-zelver. Je moet dan wel weten met welk isolatiemateriaal je het beste het schuine dak isoleren kunt. En wat de beste methode van dakisolatie is. Anders ontstaan er vochtproblemen, met ernstige gevolgen voor je huis. Bij twijfel kun je een isolatiebedrijf je laten adviseren.
Ligt er al folie op het houten dakbeschot? Dan moet een isolatiespecialist beoordelen of je dak dampopen is of niet. Vochtregulerende klimaatfolie voorkomt dat het dak gaat rotten. Bekijk meer over dak isoleren vanaf de binnenkant.
Alles over dakisolatie binnenzijde
-
Alternatief voor schuin dak isoleren
Er is een alternatief voor schuin dak isoleren: zoldervloer isoleren. Dat heeft alleen zin als je de zolder niet verwarmt en niet gebruikt als leefruimte. Dan kun je de zoldervloer isoleren in plaats van het schuine dak.
Of je kunt het plafond isoleren van de verdieping onder de zolder. Deze methode van isoleren kan voordeliger en handiger zijn, omdat de zoldervloer een kleiner oppervlak heeft dan een schuin dak. Dit kost minder isolatiemateriaal dan een schuin dak isoleren. De kosten van zoldervloerisolatie liggen daardoor lager dan die van dakisolatie. De besparing op energiekosten is ook kleiner.
Alles over zoldervloer isoleren
Waar let je op bij schuin dak isoleren?
Kijk goed of er openingen zijn bij de aansluiting van de dakvoet. In oude huizen is de aansluiting van het dak op de bouwmuur vaak zo slecht dat je met het blote oog naar buiten kunt kijken.
Bij het isoleren van een schuin dak is het belangrijk dat alle aansluitingen goed zijn, ook bij de dakdoorvoeren en dakdoorbrekingen. Slechte aansluitingen zorgen voor tocht, trek en lekkage.
Welke methodes dakisolatie zijn er?
Schuin dak isoleren kosten
De kosten voor een schuin dak isoleren worden berekend per m2 (oppervlakte in vierkante meter). Het oppervlak van het schuine dak bepaalt grotendeels de kosten.
Reken voor de kosten van een schuin dak isoleren op zo'n € 45 per m2. Dit zijn isolatiemateriaal, machine- en arbeidskosten samen. De kosten worden verder bepaald door het gekozen isolatiemateriaal en de manier van schuin dak isoleren (van buitenaf of binnenzijde).
Een schuin dak isoleren met PUR is de goedkoopste manier van dakisolatie door een isolatiebedrijf.
Wat is het beste methode voor schuin dak isoleren van jouw huis? En het beste isolatiemateriaal? Dat ontdek je als je dakisolatie offertes aanvraagt. Ieder huis is anders. Daarom komt een adviseur van het isolatiebedrijf bij je thuis kijken. Zo weet het isolatiebedrijf welk isolatiemateriaal het beste is voor dakisolatie van jouw huis.
Wij adviseren om altijd 3 offertes aan te vragen bij erkende isolatiebedrijven. Met 1 aanvraag kun je dat doen bij hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend.
Vraag nu offertes aan
Tips schuin dak isoleren
Een schuin dak isoleren vanaf de binnenzijde moet nauwkeurig gebeuren. Zo zorg je er voor dat de dakisolatie goed werkt en geen schade toebrengt aan het dak.
6 aandachtspunten bij het isoleren van een schuin dak vanaf de binnenzijde:
- 1. Dakbeschot en dakisolatie
Heb je een houten dakbeschot zonder folie of dakleer? Dan kun je het dak isoleren vanaf de binnenzijde. Zit er al folie of dakleer? Dan moet het isolatiebedrijf beoordelen of de dakbedekking dampopen is. Verkeerd isoleren kan dakrot veroorzaken door condensvorming aan de binnenkant van het dak. Hier kom je soms pas jaren na de dakisolatie achter. Een schuin dak repareren kost dan vaak meer geld dan je bespaard hebt met dakisolatie.
Wil je zekerheid, laat dan een schuin dak isoleren door een erkend isolatiebedrijf.
Hoe kies je een goed isolatiebedrijf
- 2. Dampremmende laag
Bij dakisolatie vanaf de binnenzijde moet er altijd een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal zitten. Veel isolatieplaten of dekens hebben standaard een dampremmende laag. Breng dampremmende lagen op de juiste manier aan. Werk ze goed af om vocht in de constructie en dakrot te voorkomen. De dampremmende laag moet altijd aan de warme kant zitten. Maak nooit spijker- of schroefgaten in deze laag, want dan kan het isolatiemateriaal vochtig worden en kan schimmel ontstaan.
- 3. Isolatiewaarde
Een schuin dak isoleren kun je met glaswol, piepschuim, PUR of isolatieplaten. Je hebt veel keus in isolatiemateriaal om een schuin dak te isoleren. Maar hoe kies je juist voor schuin dak isoleren?
Hoe hoger de isolatiewaarde (de R-waarde), hoe beter het isolatiemateriaal isoleert en hoe hoger je energiebesparing is. Als isolatiemateriaal een lagere isolatiewaarde heeft, moet het dikker zijn om net zo goed te isoleren als isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Zo kan een goedkoop isolatiemateriaal duurder uitvallen, doordat je er meer dikte van nodig hebt.
Welk soort isolatiemateriaal?
- 4. Kieren
Voorkom of dicht kieren en spleten in het dak en in de dakisolatie. Let erop dat je het isolatiemateriaal zonder kieren aanbrengt. Dicht luchtlekken goed af met stroken of restjes minerale wol of isolatieschuim. De plaats waar het schuine dak op de muur aansluit (de dakvoet) is vaak lastig bereikbaar en daardoor moeilijk te isoleren. Je kunt de houten vloer tijdelijk deels verwijderen om de dakvoet goed te isoleren.
Hoe gaat dakisolatie aanbrengen?
- 5. Ventilatie
Zorg voor goede ventilatievoorzieningen in huis en gebruik ze ook. Als alle kieren en luchtlekken na dakisolatie dicht zijn, moet je zorgen dat er wel voldoende ventilatiemogelijkheden zijn.
- 6. Koudebruggen
In een ongeïsoleerde woning vormen kozijnen en deuren vaak belangrijke koudebruggen. Je voorkomt dit als je bij vervanging kiest voor goed isolerende kozijnen en deuren.
Twijfel je of je zelf een schuin dak isoleren kan? Of heb je weinig tijd? Schakel liever een erkend isolatiebedrijf in voor dakisolatie. Vraag nu meerdere offertes aan via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend. Dan weet je wat de beste optie is voor dakisolatie van jouw huis.
Offertes schuin dak isoleren
Wil je een schuin dak isoleren? Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan. Zo ontdek je de beste dakisolatie methode voor jouw huis en de dakisolatie kosten en besparingen.
Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om dakisolatie offertes goed te vergelijken.''
● ''13 vragen om aan het isolatiebedrijf te stellen.''
Meer informatie dakisolatie
Stappenplan dakisolatie kiezen
Kosten dakisolatie op een rij
Wat is de beste dakisolatie?
Welke isolatie past bij jou?
Doe de dakisolatie Koopwijzer
• Ontvang advies voor jouw huis.
• Welk isolatiemateriaal is geschikt?
• Wat zijn de dakisolatie kosten?
• Hoeveel ga je besparen?
Gratis dakisolatie offertes
Dakisolatie? Vraag offertes.
√ Bij erkende isolatiebedrijven
√ 3 offertes met 1 aanvraag
√ Gratis en vrijblijvend
√ Vergelijk adviezen en kosten
Vergelijk dakisolatie
Kijk & Vergelijk dakisolatie.
Alle soorten isolatiemateriaal:
• Dakplaten
• Glaswol, steenwol
• EPS isolatie
• PIR platen, PUR en meer.
vergelijk dakisolatie