Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Zonnepanelen checklist

is jouw huis geschikt?

Zonnepanelen voor jouw huis. Wat bespaar je op je energierekening? Wat kosten zonnepanelen voor jouw huis? Alles over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.

Zonnepanelen voor jouw huis? Wat voor soort dak heb je? Welke richting? Hoeveel ruimte heb je voor zonnepanelen? Hoeveel opbrengst wil je? Handige checklist zonnepanelen kopen.

Beste zonnepanelen?

Beste zonnepanelen voor jouw huis? Alles over zonnepanelen bij hoe-koop-ik.nl.

Zonnepanelen verschillen in opbrengst en kwaliteit. Hoe kies je de beste zonne- panelen? Let op deze 5 factoren voor het kiezen van de beste zonnepanelen.
Beste zonnepanelen

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

Checklist zonnepanelen kopen

Zonnepanelen: weet waar je op moet letten. Is jouw huis geschikt? Checklist zonnepanelen. Alle informatie over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.


Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen? Dat kun je zelf ontdekken met deze checklist zonnepanelen kopen. Ook het installatiebedrijf zal de punten uit de onderstaande checklist onderzoeken.

Check wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw huis

Je bent op zoek naar de beste zonnepanelen voor jouw huis. De juiste keuze hangt vooral af van je dak: het soort Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...dak, de dakligging, de dakhelling, de ruimte op je dak en overschaduwing. met de checklist zonnepanelen kopen stel je jezelf de juiste vragen. Want de beste zonnepanelen voor jouw huis zijn een optelsom van:

beste zonnepanelen voor jouw huis + beste plaats op je dak + beste installatie = beste opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen bedrijven via hoe-koop-ik.nl adviseren je vrijblijvend over zonnepanelen voor jouw huis. Je krijgt advies op maat: welke zonnepanelen zijn het beste voor je huis, welke plaats is het beste, hoeveel is de zonnepanelen prijs en hoeveel ga je besparen op je energierekening. Het bedrijf kan je ook helpen met het aanvragen van subsidie zonnepanelen.
Vraag nu offertes en advies

Wil je eerst weten wat de juiste zonnepanelen zijn voor jouw huis, wat de zonnepanelen kosten en wat de opbrengst zonnepanelen wordt? Doe dan de zonnepanelen Koopwijzer.

Start de zonnepanelen Koopwijzer


Top 10 checklist zonnepanelen kopen

Met de checklist zonnepanelen kopen kun je nagaan of je huis geschikt is voor zonnepanelen en waar je op moet letten.

 • 1. Zonnepanelen voor elk huis?

Zonnepanelen zijn interessant voor alle soorten woningen, of je nu een tussenwoning, hoekwoning, Zonnepanelen voor jouw huis. Wat bespaar je op je ...2-onder-1 kap, of vrijstaand huis hebt. Wel moet je eigenaar zijn van het huis. Als je huurder bent, moet je over zonnepanelen overleggen met de huiseigenaar.
Voor het plaatsen van zonnepanelen is géén vergunning nodig. Behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Twijfel je, doe dan navraag bij je gemeente.

 • 2. Zonnepanelen voor plat dak of schuin dak

Zonnepanelen kunnen op elk dak worden geplaatst, zowel op een plat dak als een schuin dak met Zonnepanelen voor een plat of schuin dak? De dakhe...dakpannen, leisteen of golfplaten. Ook op een rieten kap zijn zonnepanelen mogelijk.
Zonnepanelen kunnen ook op de gevel worden geplaatst, of als zonneluifel. De opbrengst is dan wel lager, zo’n 25%. Daarom zie je deze minder vaak dan zonnepanelen op het dak.

 • 3. Beste opbrengst? Check de richting van dak

Zonnepanelen kun je het beste naar de zon richten. Maar die verplaatst zich de hele dag in een Zonnepanelen op je dak: welke dak richting is opti...boog door de hemel. In de winter is die boog lager dan in de zomer. Wat is voor zonnepanelen de beste dakrichting? En welke dakhelling is de beste?

Zonnepanelen op een dak met richting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is het meest optimaal. Het maakt dan niet uit of je een schuin of plat dak hebt. Bij een andere dakrichting is de opbrengst lager. Als je een dakrichting noord hebt, zijn zonnepanelen niet zinvol.
Hoe gaat zonnepanelen plaatsen?

 • 4. Dakhelling invloed op opbrengst

Heb je een schuin dak? Dan is een hellingshoek van 36 graden het beste. Zonnepanelen op een plat dak zijn ook ideaal, dan kun je zelf de dakrichting en dakhelling kiezen. Op een plat dak worden zonnepanelen in bakken (‘consoles’) gezet om de optimale helling te krijgen. Dakhelling wordt ook wel inclinatie genoemd.
Zonnepanelen met een andere dakhelling hebben een lagere opbrengst. In principe is het mogelijk zonnepanelen op een schuin dak met hellingshoek tussen 20 en 60 graden te plaatsen.

Wat is de opbrengst zonnepanelen?


 • 5. Zonnepanelen: hoeveel ruimte op het dak

Hoeveel m2 (oppervlakte) heeft jouw dak voor zonnepanelen? Je hebt ruimte nodig voor de Zonnepanelen oppervlakte. Hoeveel zonnepanelen heb...zonnepanelen zelf en installatieruimte om de zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2. Reken bij een plat dak op 2,5 m2 per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Daar is extra ruimte nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.
Lees meer over zonnepanelen berekenen

Houd rekening met voldoende ventilatieruimte rondom zonnepanelen en de omvormer, zodat die warmte kwijt kunnen. Een hogere temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst.
Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper, maar je moet er meer van plaatsen voor hetzelfde rendement. Heb je voldoende oppervlakte, dan is dat geen probleem. Anders zijn monokristallijne zonnepanelen het beste. Het installatiebedrijf bekijkt de beschikbare ruimte en laat dat meewegen in de keuze voor het beste soort en merk zonnepaneel.
Bekijk alle soorten zonnepanelen

 • 6. Voorkom schaduw op zonnepanelen

Overschaduwing betekent schaduw op je zonnepanelen. Dat beperkt het directe zonlicht op het Zonne-energie informatie bij hoe-koop-ik.nl. Hoeve...zonnepaneel. Het rendement neemt daardoor af. Check daarom je omgeving,
Ga na of er gebouwen in de buurt van je huis staan, die zorgen voor eventuele schaduw op je dak. Een kerktoren, vlaggen of de dakkapel van de buren? Staan er bomen die het zonlicht beperken op je zonnepaneel? Ook bladeren, vuil, sneeuw of ijs kunnen de werking van de zonnepanelen beperken. Dat kun je het beste weghalen. Onderhoud is verder nauwelijks nodig aan je zonnepanelen.
Schaduw op zonnepanelen kun je krijgen van:

 • Huizen, gebouwen, schoorsteen.
 • Bomen, overhangende takken.
 • Dakkapellen, vlaggen, antennes.
 • Dakrand of naastgelegen zonnepanelen.
 • Vuil of bladeren.
 • Sneeuw of ijs.


Het installatiebedrijf kijkt naar de omgeving van je huis, wijst op eventuele overschaduwing en bepaalt de beste plaats voor installatie van de zonnepanelen op je dak.
Hoe kies je een goed zonnepanelen bedrijf?

 • 7. Beste rendement zonnepanelen

Hoeveel moeten de zonnepanelen opbrengen? Zonnepanelen van een hogere kwaliteit Zonnepanelen rendement. Hoeveel brengen zonnepanel...brengen meer op dan standaard kwaliteit zonnepanelen. De prijs/prestatieverhouding van monokristallijn is beter dan van polykristallijn.

Zonnepanelen werken het beste met de juiste hellingshoek en richting.
Het beste rendement haal je als de zonnepanelen gericht zijn naar het zuiden en een hellingshoek van 36 graden hebben.

Als er schaduw op je zonnepanelen valt, is het rendement lager. Het rendement  van zonnepanelen op je gevel is ongeveer 25% lager.

Om het beste rendement uit de zonnepanelen te halen moet je de juiste zonnepanelen op de juiste plaats laten installeren. Die installatie moet ook goed en zorgvuldig gebeuren. Het rendement van zonnepanelen kun je goed vergelijken in de Kijk & Vergelijk zonnepanelen.

Vergelijk zonnepanelen

 • 8. Zonnepanelen plaatsen: de meterkast

Het plaatsen van zonnepanelen heeft soms gevolgen voor je meterkast. De zonnepanelen voegen vermogen toe aan je elektriciteitsnetwerk. Om brandgevaar te voorkomen moet je misschien in de meterkast een extra ‘groep’ laten installeren. Leveren je zonnepanelen meer dan 600 Wp vermogen, dan is een vrije groep nodig in de meterkast. Dit is vastgelegd in de wettelijke richtlijnen.

 • 9. Welke meter voor zonnepanelen?

Zorg ervoor dat de elektriciteitsmeter terug kan draaien. Zo’n meter loopt terug, zodra je meer Zonnepanelen kunnen opgewekte elektriciteit terugl...produceert dan je verbruikt.
Heb je een meter die de toegeleverde stroom niet registreert, maar die wel terug kan draaien, dan verrekent de meter je afname van elektriciteit automatisch met de teruggeleverde elektriciteit.
Kun je de teruggeleverde stroom wel meten, dan weet je hoeveel stroom aan het net is teruggeleverd.
Wanneer je een meter hebt die alleen afname kan registreren, dan kan de netbeheerder de meter vervangen. Daar zijn vaak wel kosten aan verbonden.
Wat zijn kosten zonnepanelen?

 • 10. Zonnepanelen: wat zijn jouw wensen?

Welke wensen heb je zelf voor zonnepanelen? Wil je de elektriciteit direct gebruiken, opslaan in een accu of aan het net leveren? Voor zonnepanelen op je huis heb je wellicht andere wensen dan voor je caravan, boot of vakantiehuisje.

Weten hoe je het beste zonnepanelen kopen kunt? Bereid je keuze goed voor. Bekijk de 6 stappen.
Stap voor stap zonnepanelen kopen

Checklist zonnepanelen offertes vergelijken

Wil je zonnepanelen gaan kopen? Wij adviseren om altijd 3 offertes aan te vragen bij verschillende, ervaren zonnepaneel-bedrijven. Beste zonnepanelen voor jouw huis? Alles over zonn...Met 1 aanvraag kun je dat doen via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de zonnepanelen kosten, adviezen en de service vergelijken.

De zonnepaneel-bedrijven die hoe-koop-ik.nl voor je selecteerde en beoordeelde:

 • hebben ruime ervaring op het gebied van zonnepanelen.
 • werken met verschillende soorten en merken zonnepanelen.
 • staan kwalitatief goed bekend.
 • zijn servicegericht.
 • werken met gedegen garantie en keurmerken.


Vraag nu meerdere offertes aan

Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''

Meer informatie zonnepanelen:

Ontdek alles over zonnepanelen

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie