Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Prijs zonnepanelen

waar let je op?

Zonnepanelen prijs. Wat is de zonnepanelen prijs? Alle informatie over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.

De zonnepanelen prijs wordt berekend per Wattpiek. Wat is dat? Hoe ontwikkelt de zonnepanelen prijs zich? Wat zijn de valkuilen als het gaat om de prijs?

Tip zonnepanelen prijs

Zonnepanelen tips. Alle informatie over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.


De prijzen voor zonnepanelen zijn sterk gedaald. Daardoor zijn zonnepanelen zonder subsidie nu ook rendabel. Vraag offertes aan.

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

Zonnepanelen prijs

Beste zonnepaneel? Welke soorten zonnepaneel zijn er? Wat is de beste zonnepaneel voor jouw huis? Alles over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.


De zonnepanelen prijs is de afgelopen jaren flink gedaald. De kosten van zonnepanelen verschillen per situatie. Ga je zonnepanelen kopen, let dan niet alleen op de prijs van de zonnepanelen.

Een compleet systeem bevat zonnepanelen, een omvormer en montagesets. Ook moet je rekening houden met de installatiekosten van zonnepanelen. Waarop moet je letten bij het vergelijken van de prijzen van zonnepanelen? Lees alles over de zonnepanelen prijs.

De opbouw van de zonnepanelen prijs

De prijs van het zonnepaneel zelf zegt niet alles. Kijk naar de prijs van het totale zonnepanelen systeem. De prijs van een zonnepanelen systeem bestaat uit:

 • Zonnepanelen. Meestal 6, 8, 10 of 12 zonnepanelen voor een woning.
 • Omvormer (inverter). Zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in netklare wisselstroom. Verplicht onderdeel.
 • Bekabeling Legt de verbinding tussen de zonnepanelen, de omvormer en het elektriciteitsnet.
 • Montagesets. Om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen.
 • Installatie. Van het zonnepanelen systeem op het dak en de kosten voor de aanleg van een extra groep in de meterkast.
 • Optie: Console Als de zonnepanelen op een plat dak komen.
 • Optie: Meter Voor registratie van verbruik en teruglevering
 • Optie: Meetstation Meet het vermogen van de zonnepanelen en toont of alles optimaal werkt.

Zonnepanelen prijs: de valkuilen

De meeste consumenten kijken vooral naar de prijzen van de zonnepanelen zelf. Weet waar je op Zonnepanelen kopen: weet waar je op moet letten. A...moet letten bij de zonnepanelen prijs. Er zijn valkuilen. En hoe aantrekkelijk zijn eigenlijk die zonnepanelen aanbiedingen? De top 5 valkuilen bij de zonnepanelen prijs.

Top 5 valkuilen zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijsontwikkeling

De zonnepanelen prijs is de afgelopen jaren gedaald. Zonnepanelen prijs in Wattpiek. Alles over zonnepa...Een veel verkocht systeem van 10 zonnepanelen kost ongeveer € 4.500 inclusief installatie. Zo'n systeem heeft een vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp). Daarmee kun je ruim 2.100 kWh opwekken.

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). En dus kun je ook de zonnepanelen prijs per Wattpiek uitdrukken. Wattpiek is het maximum vermogen dat de zonnepanelen opwekken onder ideale omstandigheden. Die zijn er zelden in Nederland. Daarom wordt het Wp vermogen van een zonnepanelen systeem gecorrigeerd met de factor 0,85. Een zonnepanelen systeem met een vermogen van 2000 Wp levert in Nederland 1700 kilowattuur (kWh) bruikbare elektriciteit. Ongeveer de helft van het verbruik van een gemiddeld huishouden.

5 jaar geleden was de prijs voor 1 Wp ongeveer € 6. De zonnepanelen prijs is gedaald tot onder de € 2 per Wp. Dat betekent dat de kostprijs van met zonnepanelen opgewekte stroom bijna net zo hoog is als de prijs van elektriciteit van je energieleverancier. Een ontwikkeling in de prijzen die voor zonnepanelen positief is.

Zonnepanelen prijs per stuk

De kosten van een zonnepanelen systeem verschillen per situatie. Kosten zonnepanelen: hoeveel kosten zonnepanelen v...De prijs wordt vooral bepaald door het verwachte energieverbruik in de komende jaren en de besparing die je wilt bereiken. Sommige huishoudens kiezen voor 100% besparing. Andere kiezen voor een systeem dat de helft van het energieverbruik opwekt.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt 3500 kWh aan elektriciteit. Om dit verbruik volledig op te wekken met zonlicht heb je een zonnepanelensysteem nodig met een vermogen van ruim 4100 Wp. Een dergelijk systeem kost inclusief installatie ongeveer € 7.500 Kies je voor een besparing van 50%. Dan geniet je al voor ongeveer € 3.800 van de voordelen van zonnepanelen.

Heb je voldoende ruimte op je dak? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp per stuk. Dat zijn de meest verkochte typen. Heb je minder dakruimte, kies dan voor zonnepanelen met een hoger vermogen per stuk. Bijvoorbeeld 280 Wp. Zo kun je op de kleinere ruimte tocht een flink vermogen opwekken.

In de tabel hieronder krijg je een indruk van de prijzen van zonnepanelen per huishouden bij een opwek van elektriciteit van 50% en 100% van het jaarlijkse verbruik.

Aantal
personen
in
huishouden
Jaarlijks
verbruik
elektra
(in kWh)* 
Aantal
zonnepanelen
voor 50%
opwek
Kosten
zonnepanelen
voor 50%
opwek
Aantal
zonnepanelen
voor 100%
opwek
Kosten
zonnepanelen
voor 100%
opwek
1 2400 5-6 € 2.500 11-12 € 5.000
2 3500 8-9 € 3.700 16-17 € 7.500
3 4100 9-10 € 4.300 19-20 € 8.500
4 4700 11-12 € 5.000 22-23 € 10.000
5 5300 12-13 € 5.600 24-25 € 11.000

*)Gemiddeld verbruik van elektriciteit (bron: Nibud), Prijzen zijn een indicatie.

Alles over de kosten zonnepanelen

Zonnepanelen prijs per m2

De zonnepanelen prijs per m2 is niet iets wat je snel tegenkomt.  Dat wordt wel belangrijker als er een ruimteprobleem op je dak is. In dat geval passen er minder zonnepanelen op dan je zou willen om het gewenste vermogen te kunnen opwekken. De zonnepanelen prijs per m2 wordt hoger als je kiest voor een betere kwaliteit zonnecellen in het zonnepaneel. Daardoor kan je zonnepanelen systeem een hoger vermogen leveren per vierkante meter dakoppervlak. Zo kun je op een beperkte ruimte toch veel electriciteit opwekken.

Zonnepanelen prijs berekenen

Wil je een indruk krijgen van de zonnepanelen prijs voor jouw situatie? Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...
Zet dan de volgende stappen om de zonnepanelen prijs te berekenen:

1.Wat is je huidige energieverbruik?
Ga je zonnepanelen kopen, ga dan je energiebehoefte na. Bekijk op energienota’s van de afgelopen jaren wat je jaarlijkse energieverbruik is. Een gemiddeld Nederlands gezin gebruikt op jaarbasis zo’n 3500 kWh aan energie.

2. Wat is je doel?
Hoeveel van je stroomverbruik wil je besparen met zonnepanelen? Je volledige verbruik met zonnepanelen afdekken vereist een behoorlijke investering. De meeste huishoudens in Nederland die zonnepanelen  nemen, dekken zo’n 50% van het stroomverbruik met hun zonnepanelen.

Als je bij een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh de helft wilt besparen met zonnepanelen, ga je 1750 kWh aan zonne-energie opwekken. De andere helft kun je afnemen van het elektriciteitsnet.
Om het vermogen van je zonnepanelen te bepalen deel je de benodigde kWh door de factor 0,85.
De uitkomst is het vermogen van de zonnepanelen.
Waarom moet je delen door 0,85? In Nederland levert 1 Wp niet 1 kWh. De factor 0,85 geeft een reëel beeld van de te verwachten opbrengst.
Wil je 1.750 kWh opwekken. Deel dit dan door 0,85. De uitkomst is 2059 Wattpiek (Wp).
Nu kun je het aantal benodigde zonnepanelen uitrekenen.
Hoe gaat zonnepanelen kopen?

3. Wat is jouw budget?Kosten zonnepanelen. Wat kosten zonnepanelen? Alle...
Je kunt ook eerst je budget bepalen. Welke prijs wil je maximaal voor zonnepanelen betalen? Ga er van uit dat een klein zonnepanelen-systeem rond de € 1.000 kost.

Een veel verkocht zonnepanelen systeem kost zo’n € 4.000. Een zonnepanelen systeem heeft een terugverdientijd van 8 tot 9 jaar (inclusief installatie). Het zonnepanelen systeem gaat tenminste 25 jaar mee. Je hebt dus meer dan 15 jaar gratis elektriciteit.
Je volledige verbruik met zonnepanelen afdekken vereist een behoorlijke investering, ook met goedkope zonnepanelen.

Op zoek naar goedkope zonnepanelen? Weet waar je op moet letten. Bekijk de 6 stappen voordat je goedkope zonnepanelen kopen gaat.
Waar let je op bij goedkope zonnepanelen?

Besparing en terugverdientijd
Zonnepanelen leveren een grote besparing op. Zonnepanelen terugverdientijd. Hoe snel heb je zon...Daardoor kun je de investeringen in het zonnepanelen systeem weer terugverdienen. De gemiddelde terugverdientijd is 8 tot 9 jaar. Daarin zijn de installatiekosten ook meegenomen. Daarna profiteer je nog minimaal 18 jaar van de opbrengst. Daarbij is niet meegerekend of je ook nog subsidie hebt gehad. Of dat je de BTW hebt teruggevraagd. Daardoor wordt de terugverdientijd korter.

Zonnepanelen hebben een opbrengst die groter is dan de rente op je spaargeld. En de verwachting is dat de stroomprijzen blijven stijgen, met zo’n 5% per jaar. Zo beleg je met de goedkoopste zonnepanelen in groene energie.
Wat is de terugverdientijd zonnepanelen?

De opbrengst van de zonnepanelen wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de zonnecellen. Het verschil in kwaliteit vertaalt zich in het rendement van de zonnepanelen. Je kunt zeggen: monokristallijne zonnepanelen geven een hogere opbrengst dan polykristallijne zonnepanelen. Amorfe zonnecellen zijn de goedkoopste zonnecellen, maar het rendement ligt een stuk lager.

Voor de hoogste opbrengst zonnepanelen geldt: de juiste soort zonnepanelen is belangrijk, maar ook de juiste plaats. Bij een juiste installatie kan een zonnepanelen systeem van 1000 Wp in Nederland per jaar zo'n 850 kilowattuur (kWh) elektriciteit opwekken. Dat is een besparing van bijna € 400 op je energierekening.

Zonnepanelen prijs vergelijken

In de Kijk & Vergelijk zonnepanelenZonnepanelen vergelijken? Vergelijk zonnepanelen o... kun je ook verschillende merken zonnepanelen vergelijken op prijs en prestatie, opbrengst, garantie en meer.


Vergelijk zonnepanelen
De opbrengst zonnepanelen hangt o.a. af van je dakhelling, dakrichting en het oppervlak. Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op het rendement van zonnepanelen. Let op welke factoren de opbrengst zonnepanelen beïnvloeden.
Bekijk de opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen prijs per Wp

De kwaliteit van zonnepanelen kan veel verschillen. Zo kunnen de goedkoopste zonnepanelen een veel lagere opbrengst hebben. En daarmee kunnen zonnepanelen met de laagste prijs een dure aankoop worden. De prijzen van zonnepanelen zijn afhankelijk van het type zonnecellen.
Bij monokristallijn silicium zijn de zonnepaneel prijzen hoger dan bij polykristallijne silicium. De Europese kwaliteit zonnepanelen heeft prijzen die iets hoger liggen dan de Chinese kwaliteit. De gemiddelde zonnepanelen prijs is ongeveer € 2 per Wp.

Zonnepanelen prijs en de installatie

Bij de zonnepanelen prijs moet je ook de kosten van installatie optellen.Zonnepanelen installeren; zelf doen of laten doen?... Als je de installatie laat doen, dan is dat ongeveer een kwart van de prijs van het hele zonnepanelen systeem. De prijzen om een gemiddeld zonnepanelen systeem te installeren (8 tot 9 zonnepanelen) lopen van  € 600 tot € 1.000.
Een goede installatie is van groot belang om de verwachte opbrengst te kunnen halen. Een verkeerd geïnstalleerd systeem levert veel minder stroom. Wat bepaalt de hoogste opbrengst bij zonnepanelen? Een vuistregel is:

beste zonnepanelen + beste installatie + beste plaats = beste opbrengst

Er zijn 5 factoren die de hoogte van de installatiekosten voor zonnepanelen bepalen. Welke zijn dat?
Bekijk de 5 invloeden op de installatiekosten

Terugkerende kosten

Zonnepanelen gaan 25 jaar mee. Dat geldt niet voor de omvormer. Dit onderdeel van een zonnepanelen systeem zorgt ervoor dat de door de zonnepanelen opgewekte stroom direct in huis te gebruiken is. Een omvormer gaat ongeveer 10 tot 12 jaar mee. Dat betekent dat dit onderdeel tussentijds een keer vervangen moet worden. Een omvormer kost ongeveer € 1.000.

Prijzen zonnepanelen? check subsidie

Subsidie zonnepanelen? Alles over zonnepanelen bij...Momenteel is er geen landelijke subsidie. Zonnepanelen kopen wordt soms door verschillende gemeentelijke of provinciale overheden ondersteund met subsidie. Informeer bij je eigen gemeente, voor je de zonnepanelen gaat kopen, of er een subsidie voor zonnepanelen is. Populaire subsidies kunnen plots op zijn. Controleer of je subsidie voor zonnepanelen kunt krijgen.

Ook de installatie adviseurs bij wie je offertes kunt aanvragen via hoe-koop-ik.nl kunnen je zeker meer vertellen over mogelijke subsidie voor zonnepanelen en het terugvragen van BTW.
Lees BTW zonnepanelen terugvragen

Zelfs zonder subsidie: zonnepanelen kopen is een verstandige keuze. Je energierekening gaat fors omlaag en je verdient de prijs van zonnepanelen in 8-9 jaar terug, inclusief installatie.
Alles over subsidie zonnepanelen

Zonnepanelen prijs vergelijken

Offertes zonnepanelen aanvragen. Gratis en vrijbli...Wil je weten wat de zonnepanelen prijs is voor jouw huis? En wat je gaat besparen met zonnepanelen? Vraag dan meerdere offertes zonnepanelen aan via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend.
Met 1 aanvraag ontvang je 3 offertes voor zonnepanelen. Als je offertes via ons aanvraagt krijg je de handige checklist met ‘7 tips om zonnepanelen offertes te vergelijken’.

De zonnepanelen bedrijven, die hoe-koop-ik.nl voor je selecteerde en beoordeelde:

 • hebben ruime ervaring met zonnepanelen en installatie.
 • werken met verschillende soorten zonnepanelen.
 • staan kwalitatief goed bekend.
 • zijn servicegericht.
 • werken met garantie.


Vraag nu meerdere offertes aan

Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''

Meer informatie over zonnepanelen:

Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen: alle info&tips

Stappenplan zonnepanelen kopen
Hoe vergelijk je offertes zonnepanelen?

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie