Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Zonnepanelen

alle vragen op een rij

Beste zonnepaneel? Welke soorten zonnepaneel zijn er? Wat is de beste zonnepaneel voor jouw huis? Alles over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.

Wat is een PV-paneel? Hoe en wanneer werken zonnepanelen? Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...Is je dak geschikt voor zonnepanelen? Dat kun je zelf checken. Ook het installatiebedrijf zal onderstaande punten onderzoeken als je zonnepanelen offertes aanvraagt via hoe-koop-ik.nl. Zo krijg je een zonnepanelen offerte op maat.

Om te bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor je dak, let je op de volgende zaken: soort dak, dakligging, dakhelling en ruimte op je dak.

Soort dak

Zonnepanelen kunnen op elk dak worden geplaatst, zowel op een plat dak als een schuin dak met dakpannen, leisteen of golfplaten. Ook op een rieten kap zijn zonnepanelen mogelijk.
Zonnepanelen kunnen ook op de gevel worden geplaatst, of als zonneluifel. De opbrengst is dan wel lager, zo’n 25%. Daarom zie je deze minder vaak dan zonnepanelen op het dak.

Richting van het dak 

Zonnepanelen op je dak: welke dak richting is opti...Zonnepanelen kun je het beste naar de zon richten. Maar die verplaatst zich de hele dag in een boog door de hemel. In de winter is die boog lager dan in de zomer. Wat is voor zonnepanelen de beste dakrichting? En welke dakhelling is de beste?
Zonnepanelen op een dak met richting zuid (van zuidoost tot zuidwest) is het meest optimaal. Het maakt dan niet uit of je een schuin of plat dak hebt. Bij een andere dakrichting is de opbrengst lager. Als je een dakrichting noord hebt, zijn zonnepanelen niet zinvol. 

Dakhelling

Zonnepanelen voor een plat of schuin dak? De dakhe...Heb je een schuin dak? Dan is een hellingshoek van 36 graden het beste.
Zonnepanelen op een plat dak zijn ook ideaal, dan kun je zelf de dakrichting en dakhelling kiezen. Op een plat dak worden zonnepanelen in bakken (‘consoles’) gezet om de optimale helling te krijgen. Dakhelling wordt ook wel inclinatie genoemd.

Zonnepanelen met een andere dakhelling hebben een lagere opbrengst. In principe is het mogelijk zonnepanelen op een schuin dak met hellingshoek tussen 20 en 60 graden te plaatsen. 

Ruimte op het dak

Zonnepanelen oppervlakte. Hoeveel zonnepanelen heb...Hoeveel m2 (oppervlakte) heeft jouw dak voor zonnepanelen? Je hebt ruimte nodig voor de zonnepanelen zelf en installatieruimte om de zonnepanelen te plaatsen. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2. Reken bij een plat dak op 2,5 m2 per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Daar is extra ruimte nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.
Houd rekening met voldoende ventilatieruimte rondom zonnepanelen en de omvormer, zodat die warmte kwijt kunnen. Een hogere temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst.

Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper, maar je moet er meer van plaatsen voor hetzelfde rendement. Heb je voldoende oppervlakte, dan is dat geen probleem. Anders zijn monokristallijne zonnepanelen het beste. Het installatiebedrijf bekijkt de beschikbare ruimte en laat dat meewegen in de keuze voor het beste soort en merk zonnepaneel. Meer over soorten zonnepanelen.

Let er ook op overschaduwing: schaduw op je zonnepaneel. Dat beperkt het directe zonlicht op het zonnepaneel. Het rendement neemt daardoor af.
Ga na of er gebouwen in de buurt van je huis staan, die zorgen voor eventuele schaduw op je dak. Een kerktoren, vlaggen of de dakkapel van de buren? Staan er bomen die het zonlicht beperken op je zonnepaneel?

Beste zonnepanelen

De beste zonnepanelen voor jouw huis? En de beste plaats? Dit hangt veelal af van je dak: soort dak, dakligging, dakhelling, ruimte op je dak en overschaduwing. Maar wat de beste zonnepanelen zijn, hangt ook af van je eigen wensen en verwachtingen. Bijvoorbeeld: hoeveel rendement wil je halen uit zonnepanelen?
Met de checklist kun je nagaan of je huis geschikt is voor zonnepanelen.

Vraag zonnepanelen offertes aan

Offertes zonnepanelen aanvragen. Gratis en vrijbli...Zonnepanelen voor jouw huis? Vraag altijd meerdere offertes aan.

Bij hoe-koop-ik.nl kun je met 1 aanvraag 3 offertes aanvragen bij erkende zonnepanelen bedrijven. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de adviezen, de service en natuurlijk de kosten van zonnepanelen vergelijken.

Vraag nu meerdere offertes aan

Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''


Meer weten over zonnepanelen?
alles over zonnepanelen

terug naar alle vragen zonnepanelen

Daarom hoe-koop-ik.nl

• Objectief en onafhankelijk
   alle soorten zonnepanelen
• Gemakkelijk
   snel, online en gratis
• Bespaart veel uitzoektijd
   alles op één website
• Stap voor stap
   helpt met kiezen en vergelijken
• Advies voor jou
   ontdek wat je nodig hebt

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie