Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Zonnepanelen BTW

hoe gaat terugvragen?

Zonnepanelen BTW

De BTW op zonnepanelen kun je terugvragen. Dat scheelt veel geld. Hoe doe je dat? Lees het in het "Stappenplan BTW Zonnepanelen terugvragen".

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

BTW zonnepanelen

Zonnepanelen rendement. Hoeveel brengen zonnepanel...
Op de kosten van zonnepanelen wordt 21% btw berekend. Voor het plaatsen van zonnepanelen  geldt tijdelijk het 6% btw tarief. Dit lage btw tarief geldt op het arbeidsloon van zonnepanelen plaatsen.

De BTW op zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dit belastingvoordeel op zonnepanelen is veel aantrekkelijker dan een zonnepanelen subsidie. Hoe werkt dat?

En hoe regel je BTW zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst?

BTW zonnepanelen 2017

Door een uitspraak van het Europese hof, ziet de belastingdienst eigenaren van zonnepanelen als ondernemers. Dat heeft een voordeel. Met je zonnepanelen ben je ‘een bedrijf’ dat elektriciteit opwekt en deels ‘verkoopt’ aan de energieleverancier. De zonnepanelen zijn de ‘machines’ van je bedrijf. Als ondernemer mag je de BTW terugvragen die je hebt betaald bij de aanschaf van die zonnepanelen.

Een totaal zonnepanelen systeem kost tussen de € 4.000 en € 5.000. In dat bedrag zit  € 800 tot € 1.000 aan BTW. Door de BTW-teruggave worden zonnepanelen dus fors goedkoper! Een flink belastingvoordeel dus.
Bekijk kosten zonnepanelen

Zonnepanelen BTW: ben je particulier of bedrijf?

De Belastingdienst ziet particuliere eigenaren van zonnepanelen als ondernemers. Dat komt door een uitspraak van het Europese Hof in 2013. Daardoor heb je met je zonnepanelen ‘een bedrijf’ dat stroom produceert. De stroom die je niet zelf verbruikt ‘verkoop’ je (als het ware) aan de energieleverancier. Dat heet terugleveren.

De Belastingdienst ziet de zonnepanelen als de ‘machines’ van je bedrijf. Daarom mag je als ondernemer de BTW terugvragen, die je hebt betaald bij de aanschaf van die zonnepanelen. In vrijwel alle gevallen lever je ook stroom terug aan de energieleverancier. Dat zijn opbrengsten. Het BTW-deel daarvan moet je verrekenen. De Belastingdienst helpt je bij het berekenen daarvan.

Zonnepanelen BTW terugvragen is een interessant belastingvoordeel. Het levert in vrijwel alle gevallen meer op dan de subsidieregeling die in 2013 populair was.

Kost je zonnepanelen systeem bijvoorbeeld € 5.000? Dan zit daar bijna € 1.000 aan BTW in. Dat hele bedrag kun je terugvragen. Zo worden zonnepanelen flink goedkoper en wordt de terugverdientijd verkort. Dat is meer dan de zonnepanelen subsidie van de afgelopen jaren.
Bekijk subsidie zonnepanelen

Heb je geen interesse in het terugvragen van zonnepanelen BTW? Geen probleem. Als je niets doet wordt je automatisch door de Belastingdienst vrijgesteld van het doen van BTW-aangifte.

Hoe BTW zonnepanelen terugvragen?

Zonnepanelen BTW terugvragen lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Je kunt het laten doen, bijvoorbeeld door een administratiekantoor. Dat kost al snel € 100 of meer. Er zijn ook zonnepanelen bedrijven die het, tegen een vergoeding, voor je kunnen doen. Maar je kunt het ook prima zelf doen. Zeker met het handige ‘Stappenplan Zonnepanelen BTW terugvragen’.

Stappen BTW zonnepanelen terugvragen Belastingdienst

Stap 1:  Check je recht op terugvragen zonnepanelen BTW
Overstappen energieleverancier gaat gemakkelijk. A...Je hebt recht op teruggaaf zonnepanelen BTW als je nu nog geen zonnepanelen hebt gekocht, maar dat nog gaat doen. En ook als je zonnepanelen hebt gekocht na 20 juni 2013. Je moet binnen 5 jaar de BTW terugvragen.

Stap 2:  Regel het BTW-nummer
Om de zonnepanelen BTW terug te vragen heb je een zogenaamd BTW-nummer nodig. Je hoeft je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het BTW-nummer kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Gebruik daarvoor het formulier ‘startende ondernemer'. Dat kun je downloaden van de website van de Belastingdienst.

Stap 3: Vul het aangiftebiljet in
Je ontvangt van de Belastingdienst een bevestiging en een aangiftebiljet. Op dit aangiftebiljet geef je aan hoeveel BTW je hebt betaald bij de aanschaf van je zonnepanelen. En ook hoeveel BTW je ‘in rekening’ hebt gebracht bij de energieleverancier over de teruglevering. Dat is alles.
Voor het bepalen van de BTW die je ‘in rekening gaat brengen’ bij de energieleverancier heeft de Belastingdienst een handige tabel gemaakt. Heb je nog vragen over het invullen, lees dan de veelgestelde vragen of bel de Belastingtelefoon op 0800-0543.

Stap 4: Vraag ontheffing aan
De Belastingdienst zit niet te wachten op grote aantallen kleine zonnepanelen BTW betalingen. Dat geeft veel te veel administratieve rompslomp. Daarom is er de kleine ondernemingsregeling. Blijft jouw zonnepanelen BTW-betaling over de teruggeleverde stroom onder de € 1.345 per jaar? Dan kun je ontheffing aanvragen. Je hoeft de BTW dan niet af te dragen. Dat is bijna altijd het geval.
Ontheffing aanvragen is eenvoudig. Je stuurt een brief naar je belastingkantoor.

In je verzoek moet je aannemelijk maken dat je de komende jaren onder de grens blijft. We hebben een voorbeeldbrief ontheffing BTW zonnepanelen voor je opgesteld. Als je verzoek is goedgekeurd, gaat de ontheffing in vanaf het eerstvolgende jaar. Het adres van jouw belastingkantoor vind je via de voorbeeldbrief. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over het aanvragen van ontheffing.

Stap 5: Doe elk kwartaal aangifte van de BTW
De ontheffing start meestal in ht volgende kalenderjaar. Dat betekent dat je over het huidige kalenderjaar BTW-aangifte moet doen. Dat gaat per kwartaal. BTW aangifte doe je digitaal via de website van de belastingdienst. Je logt in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per post ontvangen hebt. De aangiftedata zijn als volgt:

Tijdvak      uiterste aangifte datum    
Kwartaal 1    voor 30 april
Kwartaal 2    voor 31 juli
Kwartaal 3    voor 31 oktober
Kwartaal 4    voor 31 januari
TIP: Zet deze data alvast in je agenda.Zonnepaneel offertes: gratis en vrijblijvend. Maak...

Belangrijk!: Doe op tijd de BTW-aangifte anders krijg je een naheffing. De belastingdienst maakt dan een ruwe schatting van de BTW afdracht. Daarbovenop komen twee boetes. Een boete voor het te laat aangifte doen. En een boete voor het niet betalen van de BTW. Bij elkaar € 161.
Is de ontheffing toegekend? Let dan goed op de ingangsdatum. Vanaf dat moment is de kwartaalaangifte niet meer nodig.

Tabel belastingdienst zonnepanelen BTW

Deze tabel geeft aan wat je in mindering moet brengen op de betaalde BTW voor je zonnepanelen.Zonnepanelen BTW terugvragen bij de Belastingdiens... De Belastingdienst noemt dit ‘forfaitaire bedragen’ en zijn afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen. Dit bereken je alleen voor het jaar waarin je de BTW van de aanschaf terugvraagt. Voor de jaren erna vraag je ontheffing aan.

vermogen van zonnepanelen           
systeem in Wattpiek
BTW bedrag
voor een kalenderjaar
0-1000 €  20
1001-2000 €  40
2001-3000 €  60
3001-4000 €  80
4001-5000 € 100

Toelichting bij tabel:
De BTW bedragen in de tabel gelden voor een kalenderjaar. Stel je hebt een zonnepanelen systeem met een vermogen van 4500 Wp. Heb je de zonnepanelen aangeschaft in januari 2016? Dan breng je € 100 in mindering op de betaalde BTW (12/12 deel). Heb je het systeem gekocht in de maand mei? Dan breng je 7/12 deel van € 100, dat is € 58 in mindering.

Goed om te weten:

  • BTW terugvragen van zonnepanelen is een eenmalige activiteit. Zodra je bevestiging hebt van de ontheffing is het afgerond.
  • BTW terugvragen op zonnepanelen is een volledig legale handeling. De Belastingdienst geeft zelf op haar website informatie over de procedure.
  • Het recht op het terugvragen van de zonnepanelen BTW is ontstaan door een uitspraak van het Europees Hof.
  • Het terugvragen van de zonnepanelen BTW staat volledig los van de inkomstenbelasting.
  • BTW aangifte doe je digitaal. Je krijgt daarom een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Doe de BTW aangifte op tijd, anders krijg je een naheffing.

Zonnepanelen prijs altijd vergelijken

Offertes zonnepanelen aanvragen. Gratis en vrijbli...Heb je nog geen zonnepanelen gekocht? Vraag altijd meerdere offertes aan.

Bij hoe-koop-ik.nl kun je met 1 aanvraag meerdere offertes voor zonnepanelen aanvragen bij installatiebedrijven. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de adviezen, service en kosten van zonnepanelen vergelijken.

De zonnepanelen bedrijven, die hoe-koop-ik.nl voor je selecteerde en beoordeelde:

  • hebben ruime ervaring met zonnepanelen en installatie.
  • werken met verschillende soorten zonnepanelen.
  • staan kwalitatief goed bekend.
  • zijn servicegericht.
  • werken met garantie.

Vraag nu meerdere offertes aanBij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''

Meer informatie zonnepanelen:

Zonnepanelen kopen stappenplan
Zonnepanelen prijs
Opbrengst zonnepanelen

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie