Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Zonnepanelen BTW

hoe gaat terugvragen?

Zonnepanelen BTW

De BTW op zonnepanelen kun je terugvragen. Dat scheelt veel geld. Hoe doe je dat? Lees het in het "Stappenplan BTW Zonnepanelen terugvragen".

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

BTW zonnepanelen

Zonnepanelen rendement. Hoeveel brengen zonnepanel...
Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt 21% btw berekend. Die BTW op zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dit belastingvoordeel is veel aantrekkelijker dan een zonnepanelen subsidie. Hoe werkt dat? 
En hoe regel je BTW zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst?

BTW zonnepanelen 2021

Door een uitspraak van het Europese hof, ziet de belastingdienst eigenaren van zonnepanelen als ondernemers. Dat heeft een voordeel. Met je zonnepanelen ben je ‘een bedrijf’ dat elektriciteit opwekt en deels ‘verkoopt’ aan de energieleverancier. De zonnepanelen zijn de ‘machines’ van je bedrijf. Als ondernemer mag je de BTW terugvragen die je hebt betaald bij de aanschaf van die zonnepanelen.

Een totaal zonnepanelen systeem kost tussen de € 4.000 en € 5.000. In dat bedrag zit € 800 tot € 1.000 aan BTW. Door de BTW-teruggave worden zonnepanelen dus fors goedkoper! Een flink belastingvoordeel dus.
Bekijk kosten zonnepanelen

Zonnepanelen BTW: ben je particulier of bedrijf?

De Belastingdienst ziet particuliere eigenaren van zonnepanelen als ondernemers. Dat komt door een uitspraak van het Europese Hof in 2013. Daardoor heb je met je zonnepanelen ‘een bedrijf’ dat stroom produceert. De stroom die je niet zelf verbruikt ‘verkoop’ je (als het ware) aan de energieleverancier. Dat heet terugleveren.

De Belastingdienst ziet de zonnepanelen als de ‘machines’ van je bedrijf. Daarom mag je als ondernemer de BTW terugvragen, die je hebt betaald bij de aanschaf van die zonnepanelen. In vrijwel alle gevallen lever je ook stroom terug aan de energieleverancier. Dat zijn opbrengsten. Het BTW-deel daarvan moet je verrekenen. De Belastingdienst helpt je bij het berekenen daarvan.

Zonnepanelen BTW terugvragen is een interessant belastingvoordeel. Het levert in vrijwel alle gevallen meer op dan de subsidieregeling die populair was.

Kost je zonnepanelen systeem bijvoorbeeld € 5.000? Dan zit daar bijna € 1.000 aan BTW in. Dat hele bedrag kun je terugvragen. Zo worden zonnepanelen flink goedkoper en wordt de terugverdientijd verkort. Dat is meer dan de zonnepanelen subsidie van de afgelopen jaren.
Bekijk subsidie zonnepanelen

Heb je geen interesse in het terugvragen van zonnepanelen BTW? Geen probleem. Als je niets doet wordt je automatisch door de Belastingdienst vrijgesteld van het doen van BTW-aangifte.

Hoe BTW zonnepanelen terugvragen?

Zonnepanelen BTW terugvragen lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Je kunt het laten doen door een administratiekantoor of door het zonnepanelen bedrijf. Dit kost € 100 tot € 150. De Belastingdienst heeft de werkwijze voor de teruggave eenvoudiger gemaakt. Daardoor kun je het ook prima zelf doen. Zeker met het handige ‘Stappenplan Zonnepanelen BTW terugvragen’.

Stappen BTW zonnepanelen terugvragen Belastingdienst

Stap 1:  Check je recht op terugvragen zonnepanelen BTW
Overstappen energieleverancier gaat gemakkelijk. A...Je hebt recht op teruggaaf zonnepanelen BTW als je nu nog geen zonnepanelen hebt gekocht, maar dat nog gaat doen. En ook als je zonnepanelen al hebt gekocht. Belangrijk is: Je moet binnen 5 jaar na de aankoop van de zonnepanelen de BTW terugvragen.

Stap 2:  Vul het speciale formulier in
Om de zonnepanelen BTW terug te vragen heeft de Belastingdienst een speciaal formulier gemaakt voor particulieren. Het enig wat je moet doen is dit formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders' invullen. Als de Belastingdienst verder geen vragen heeft, ben je klaar. Je hoeft je niet apart in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en ook geen BTW-nummer meer aan te vragen bij de Belastingdienst. Vul bij vraag 3 in, dat je 'vanaf volgend jaar ontheffing wilt van administratieve verplichtingen'.

Stap 3: Stuur het formulier op
Stuur het ingevulde formulier naar:
Belastingdienst
Postbus 2891
6401 DJ HeerlenZonnepanelen BTW terugvragen bij de Belastingdiens...

Stap 4: Reactie Belastingdienst
De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag en geeft je zo snel mogelijk een reactie.

Veelgestelde vragen:
Moet je nu ieder jaar iets doen met de BTW?
Nee. In bijna alle gevallen geldt, dat je dit formulier maar één keer hoeft in te vullen en ook maar één keer de BTW aangifte hoeft te doen.
De Belastingdienst zit niet te wachten op grote aantallen kleine zonnepanelen BTW betalingen. Dat geeft veel te veel administratieve rompslomp. Daarom is er de kleine ondernemingsregeling.

Ben je al ondernemer voor de BTW en laat je de zonnepanelen op een privé huis plaatsen?
Ook dan kun je van hetzelfde formulier gebruik maken.

Is jouw situatie anders of heb je nog vragen over het invullen?
Lees dan de veelgestelde vragen of bel de Belastingtelefoon op 0800-0543.

Tabel belastingdienst zonnepanelen BTW

Deze tabel geeft aan wat je in mindering moet brengen op de betaalde BTW voor je zonnepanelen. De Belastingdienst noemt dit ‘forfaitaire bedragen’ en zijn afhankelijk van het vermogen van je zonnepanelen.

vermogen van zonnepanelen           
systeem in Wattpiek
BTW bedrag
voor een kalenderjaar
0-1000 €  20
1001-2000 €  40
2001-3000 €  60
3001-4000 €  80
4001-5000 € 100

Toelichting bij tabel:
De BTW bedragen in de tabel gelden voor een kalenderjaar. Stel je hebt een zonnepanelen systeem met een vermogen van 4500 Wp. Heb je de zonnepanelen aangeschaft in januari 2016? Dan breng je € 100 in mindering op de betaalde BTW (12/12 deel). Heb je het systeem gekocht in de maand mei? Dan breng je 7/12 deel van € 100, dat is € 58 in mindering.

Goed om te weten:

  • BTW terugvragen van zonnepanelen is een eenmalige activiteit.
  • BTW terugvragen op zonnepanelen is een volledig legale handeling. De Belastingdienst geeft zelf op haar website informatie over de procedure.
  • Het recht op het terugvragen van de zonnepanelen BTW is ontstaan door een uitspraak van het Europees Hof.
  • Het terugvragen van de zonnepanelen BTW staat volledig los van de inkomstenbelasting.

Zonnepanelen prijs altijd vergelijken

Offertes zonnepanelen aanvragen. Gratis en vrijbli...Heb je nog geen zonnepanelen gekocht? Vraag altijd meerdere offertes aan.

Bij hoe-koop-ik.nl kun je met 1 aanvraag meerdere offertes voor zonnepanelen aanvragen bij installatiebedrijven. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de adviezen, service en kosten van zonnepanelen vergelijken.

De zonnepanelen bedrijven, die hoe-koop-ik.nl voor je selecteerde en beoordeelde:

  • hebben ruime ervaring met zonnepanelen en installatie.
  • werken met verschillende soorten zonnepanelen.
  • staan kwalitatief goed bekend.
  • zijn servicegericht.
  • werken met garantie.

Vraag nu meerdere offertes aanBij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''

Meer informatie zonnepanelen:

Zonnepanelen kopen stappenplan
Zonnepanelen prijs
Opbrengst zonnepanelen

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie