Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Opbrengst pv-panelen

de 12 invloeden

Zonnepanelen opbrengst. Wat is het rendement op zonnepanelen? Alle informatie over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.

Bekijk 12 invloeden op de opbrengst van zonnepanelen.
Wat bepaalt een hoge opbrengst zonne-
panelen? Onafhankelijke info.

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

Invloeden opbrengst zonnepanelen


Zonne-energie informatie bij hoe-koop-ik.nl. Hoeve...De invloeden op de opbrengst van de zonnepanelen zijn heel verschillend. De meest bekende factoren zijn dakrichting, hellingshoek en zonuren. Maar ook schaduw en de manier van schakelen heeft invloed op je zonnepanelen rendement.

Bekijk wat invloed heeft op de opbrengst en het rendement van zonnepanelen voordat je zonnepanelen plaatsen laat.

Opbrengst zonnepanelen invloeden

De 12 invloeden op de opbrengst van zonnepanelen zijn heel verschillend. De één heeft meer invloed dan de ander. Maar bij elkaar opgeteld kunnen ook de kleinere factoren, uiteindelijk veel invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen.

 • 1. Dakrichting

De dakrichting heeft de meeste invloed op de opbrengst van zonnepanelen. De beste richting is zuidwaarts gericht dak (van zuidwest tot zuidoost). West of oost kan ook, maar het rendement van de zonnepanelen neemt dan af (10%).
Wat is de opbrengst zonnepanelen?

 • 2. Dakhelling

Een optimale opbrengst hebben zonnepanelen op een schuin dak met hellingshoek van 36 graden. Dit kan op een plat dak ook worden bereikt door de zonnepanelen in bakken (consoles) te plaatsen. Een andere hoek heeft direct invloed op de opbrengst. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen ongeveer 5% lager.

 • 3. Gevel

Het rendement van zonnepanelen aan de gevel is circa 25% lager.

 • 4. Oppervlakte

Deze factor van invloed lijkt een open deur. De oppervlakte van de zonnepanelen (lengte x breedte) bepaalt mede de opbrengst. Heb je weinig ruimte op je dak en wil je toch een hoge opbrengst? Kies dan voor zonnepanelen met de beste kwaliteit zonnecellen. Zo kun je uit een kleine oppervlakte toch een hoge opbrengst halen.

 • 5. Wijze van schakeling

De manier waarop ze aan elkaar zijn geschakeld (serie of parallel schakelen) is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

 • 6. Rendementsverlies zonnepanelen per jaar

Het percentage zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit heet het rendement van het zonnepaneel. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door weersinvloeden en UV-licht hebben zonnepanelen elk jaar rendementsverlies. Meestal wordt gedurende 20 jaar 80% van het vermogen gearandeert. Daarmee heeft het rendementsverlies een grote invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.

 • 7. Soort zonnepanelen-systeem

Bij een netgekoppeld zonnepanelen systeem kun je de stroom opbrengst van de zonnepanelen terugleveren aan het net. Dan loopt je elektriciteitsmeter terug.

 • 8. Plaats omvormer

Ook de plek van de omvormer heeft invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. De omvormer moet dichtbij het zonnepanelen-systeem worden geplaatst, vlak onder het dak. Op deze manier verlies je zo min mogelijk van de opbrengst.

 • 9. Zoninstraling

De hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst van de zonnepanelen. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wist je dat aan de Franse Rivièra, waar veel minder bewolking is, de zon toch slechts 1,5 keer zoveel energie levert als in Nederland?

 • 10. Zonuren

De hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement van de zonnepanelen.

 • 11. Temperatuur zonnepanelen

De temperatuur van de zonnepanelen heeft veel invloed op de opbrengst. Hoge temperaturen leiden tot lager rendement. Zonnepanelen hebben minder opbrengst naarmate de temperatuur van de zonnepanelen stijgt. Op een zonnige dag in oktober, met een temperatuur van 10°C , is de opbrengst van de zonnepanelen hoger dan in de zomer bij 35°C. Moet je zonnepanelen koelen? Zorg voor voldoende ventilatie rondom de zonnepanelen, het rendement is dan hoger.

 • 12. Schaduw

Het rendement van zonnepanelen hangt in de praktijk ook af van schaduwwerking. Bomen, gebouwen, een schoorsteen of een dakkapel kunnen een negatieve invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen.

Zonnepanelen kunnen opgewekte elektriciteit terugl...De opbrengst van de zonnepanelen wordt verrekend met je verbruik. Hoe dat gaat, hangt af van het type elektriciteitsmeter. Lees of jouw meter is geschikt. En lees hoe gemakkelijk je energie terugleveren kunt.
Hoe gaat terugleveren energie?

Zonnepanelen vergelijken? Vergelijk zonnepanelen o...In de Kijk & Vergelijk zonnepanelen kun je zonnepanelen vergelijken op het rendement. Ook kun je alle soorten zonnepanelen vergelijken op prestaties, vermogen, garantie en andere eigenschappen.

Vergelijk zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen voor jouw huis?

Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...Wil je weten wat de opbrengst van zonnepanelen is voor jouw huis? En wat de zonnepanelen kosten? Dat weet je precies als je offertes aanvraagt bij een of meerdere installateurs van zonnepanelen.

Met 1 aanvraag via hoe-koop-ik.nl ontvang je meerdere offertes voor zonnepanelen. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de kosten van zonnepanelen, adviezen en service van zonnepanelen bedrijven vergelijken.

Vraag nu meerdere offertes aan

Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''

Meer informatie over zonnepanelen:

Zonnepanelen kopen stappenplan
Kosten zonnepanelen
Zonnepanelen: alle info&tips

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie