Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Salderen

terugleveren stroom

Zonnepanelen opbrengst. Wat is het rendement op zonnepanelen? Alle informatie over zonnepanelen op hoe-koop-ik.nl.

Hoe gaat terugleveren stroom van zonnepanelen? Welke meter heb je nodig voor terugleveren stroom? En wat is de terugleververgoeding van stroom? Lees hoe regel je terugleveren stroom met zonnepanelen.

Meer zonnepanelen

Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+

Lees het laatste zonnepanelen nieuws

Terugleveren stroom zonnepanelen


Terugleveren stroom zonnepanelen: hoe gaat dat? En welke vergoeding ontvang je als je stroom teruglevert aan het elektriciteitsnetwerk? Lees over wat je moet doen als je stroom terugleveren gaat met zonnepanelen. En welke meter je nodig hebt voor salderen met zonnepanelen.

Salderen en terugleveren stroom zonnepanelen

Terugleveren stroom of salderen gaat over de situatie dat je minder elektriciteit gebruikt dan de opbrengst van de zonnepanelen. Zo levert je zonnepanelen systeem een overschot aan elektriciteit. Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...Dit deel van de opbrengst lever je aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding van het energiebedrijf. Dat heet terugleveren stroom of salderen.

De vergoeding, die je krijgt, wordt ‘terugleververgoeding’ genoemd, ’teruglevertarief’ of  ‘feed-in tarief’. Deze vergoedingsregel geldt ook als je mogelijke subsidie ontvangt. Energiebedrijven zijn verplicht de eerste 5000 kWh die je aanlevert, te verrekenen met de afname. Dit heet ‘salderen’. De opbrengst van de zonnepanelen wordt verrekend met je verbruik. Hoe dat gaat, hangt af van het type elektriciteitsmeter.

Hoe gaat terugleveren stroom zonnepanelen?

  • Elektriciteitsmeter

Zonnepanelen kunnen opgewekte elektriciteit terugl...Bij een analoge meter met draaischijf draait de schijf terug als de opbrengst van de zonnepanelen groter is dan je verbruik. Het telwerk loopt ook achteruit. Zo wordt je meterstand direct verlaagd.
Een digitale elektriciteitsmeter heeft meterstanden voor verbruik en voor teruglevering. Deze twee standen worden gebruikt om het saldo te bepalen. De opbrengst van de zonnepanelen wordt zo verrekend met je verbruik.

  • Meer elektriciteit verbruikt dan gemaakt?

Meer verbruik dan opwek stroom? Alles over zonnepa...Voorbeeld: je stroomverbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. De opbrengst van de zonnepanelen is 2000 kWh. Deze wordt verrekend  en je betaalt nog 1500 kWh elektriciteit tegen het normale leveringstarief (€ 0,23/KWh in 2014). Deze situatie geldt voor meer dan 90% van de huishoudens.

  • Meer elektriciteit gemaakt dan verbruikt? 

Dit zal niet vaak voorkomen. Maar is de opbrengst van de zonnepanelen groter dan je verbruik? Dan ben je benieuwd naar de prijs van teruggeleverde stroom. Eerst wordt je verbruik verrekend met de opbrengst. Je hoeft dan niets aan de leverancier te betalen voor stroom. Daarnaast krijg je geld voor de hoeveelheid elektriciteit die je extra hebt geleverd. Die wordt vergoed tegen een apart, lager tarief, het producententarief of terugleververgoeding.
Meer opwek dan verbruik stroom? Alles over zonnepa...
Voorbeeld: je verbruik is 3500 kilowattuur. De opbrengst van de zonnepanelen is 4000 kWh. De 3500 kWh wordt verrekend. Voor de 500 kWh, die je extra hebt gemaakt krijg je een vergoeding tegen het producententarief (ongeveer € 0,07/kWh). Dit tarief kan verschillen per energieleverancier.
Is de opbrengst van de zonnepanelen groter dan 5000 kWh, dan gelden andere regels.

Wat is de opbrengst zonnepanelen?




Terugleveren stroom via de meter

Zonnepanelen informatie. Alles wat je weten wilt o...Is de opbrengst van de zonnepanelen groter dan je verbruik, dan loopt de elektriciteitsmeter terug. De elektriciteitsmeter moet wel kunnen teruglopen. Heb je die nog niet, vraag je energieleverancier dan naar een meter zonder terugloopblokkering.

De manier waarop de opbrengst van de zonnepanelen wordt vergoed, hangt af van je meter. Er zijn 3 type energiemeters:

  • De analoge meter

Deze meest voorkomende meter draait terug als je meer stroom opwekt dan verbruikt. Zo wordt automatisch je opgewekte, maar niet verbruikte stroom afgetrokken van je verbruik.

  • De digitale meter, zonder terugleverwerk

Voor een teruglever-vergoeding heb je een digitale meter met terugleverwerk nodig. Vraag je energieleverancier naar een meter voor terugleveren.

  • Digitale meter met terugleverwerk

Deze meter is geschikt voor terugleveren van stroom. Geef aan je netbeheerder door dat je stroom gaat terugleveren. Je netbeheerder gebruikt je meterstanden voor de teruglever-vergoeding.

Als de energieleverancier de meter gaat vervangen, meld dan dat je zonnepanelen hebt en dat de nieuwe elektriciteitsmeter daarvoor geschikt moet zijn.

Hoe regel je terugleveren stroom met zonnepanelen?

Zonnepanelen kiezen: welk soort zonnepaneel en PV-...Houd hier rekening mee als je stroom wilt terugleveren:

  • Meld teruglevering altijd bij je netbeheerder

De netbeheerder controleert of de hoofdmeter geschikt is voor het registreren van teruglevering. Zo kun je straks de opbrengst van de zonnepanelen verrekenen met je stroomverbruik.
De netbeheerder legt vast welke installaties op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Dat doen ze vanwege de veiligheid. Bijvoorbeeld in het geval van onderhoud, storingen of calamiteiten. Registratie zorgt voor een goed overzicht van duurzame initiatieven.
De netbeheerders hebben een gezamenlijke website, www.energieleveren.nl. Daar kun je jouw zonnepanelen systeem gemakkelijk aanmelden. Je krijgt vanzelf een bevestigingsbrief thuis.

  • Indien nodig: vraag een teruglever meter aan

Voor advies kun je terecht bij de netbeheerder. Sommige netbeheerders vervangen kosteloos de meter als je zelf energie gaat produceren.

De opbrengst van de zonnepanelen wordt verrekend met je verbruik van stroom. De manier waarop de opbrengst van de zonnepanelen wordt vergoed, hangt af van je meter.

De opbrengst zonnepanelen hangt o.a. af van je dakhelling, dakrichting en het oppervlak. Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen. Welke 12 factoren spelen een rol op de opbrengst van zonnepanelen?

Wat zijn de 12 invloeden op de opbrengst zonnepanelen?




Opbrengst zonnepanelen voor jouw huis

Wat voor jouw huis de opbrengst voor zonnepanelen zijn, weet je precies als je offertes aanvraagt bij een of meerdere installateurs van zonnepanelen. En ook wat de kosten Zonnepanelen voor jouw huis. Wat bespaar je op je ...zonnepanelen zijn.

Wij adviseren je altijd meerdere offertes aan te vragen voor zonnepanelen. Dat kan gemakkelijk met 1 aanvraag via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de kosten van zonnepanelen, adviezen en service van de installatiebedrijven vergelijken.

Vraag nu meerdere offertes aan

Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''

Meer informatie over zonnepanelen:

Zonnepanelen kopen stappenplan
Zonnepanelen prijs

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie