Zonnepanelen - alles wat je weten wilt.hoe-koop-ik zonnepanelen

Zonnepanelen nieuws

archief nieuws

Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepanelen. Bereid je aankoop van zonnepanelen goed voor. Bij hoe-koop-ik.nl.

Zonnepanelen nieuws berichten lees je op hoe-koop-ik.nl. Nieuws uit het archief zonnepanelen.

Volg ons ook op

Hoera! Geen subsidie zonnepanelen


De landelijke subsidie voor zonnepanelen is op. Door de populariteit van zonnepanelen was de subsidiepot van 2013 al begin augustus leeg. Er zijn nog wel enkele gemeenten en provincies die subsidie verstrekken. Maar zonnepanelen hebben helemaal geen subsidie nodig.

Subsidie stimuleert ook uitstel

Subsidie kan zonnepanelen extra bereikbaar maken, maar helaas ook juist het tegenovergestelde. Veel consumenten stellen de aanschaf uit als ze verwachten dat er wel weer een subsidie zal komen. En dat is jammer. Zonnepanelen zijn zo sterk in prijs gedaald, dat subsidie helemaal niet nodig is.

Zonnepanelen prijs kan zonder subsidie

Enkele jaren geleden was zonnepanelen kopen alleen interessant met subsidie. Maar de prijs van een zonnepanelen systeem is de afgelopen jaren gehalveerd. Zo’n systeem gaat tenminste 25 jaar mee. Deel je de kosten voor aanschaf en onderhoud door de opbrengst in kilowatturen, dan is elektriciteit uit zonnepanelen voor consumenten op dit moment 2,5 keer goedkoper dan elektriciteit van het energiebedrijf.

Hoe zit dat?

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar 3.500 kilowattuur elektriciteit. Een zonnepanelen systeem dat 3.500 kilowattuur elektriciteit kan produceren kost € 8.000,-. Zo’n systeem gaat 25 jaar mee. Het kost je per jaar dus € 320,- om 3.500 kilowattuur elektriciteit te maken. 1 kilowattuur kost dan minder dan 10 eurocent. Bij de energieleverancier betaal je 23 eurocent. Je bent ruim 2 keer goedkoper uit.
Lees verder: Hoera! Geen subsidie zonnepanelen

Top 5 redenen zonnepanelen


De zon schijnt! Een ideaal moment om na te denken over de aanschaf van zonnepanelen. Zonnepanelen doen het hele jaar hun werk en zouden beter lichtpanelen kunnen heten. Zonne-energie informatie bij hoe-koop-ik.nl. Hoeve...
Wat zijn de 5 belangrijkste redenen om zonnepanelen te kopen?

Reden 1: Verlagen maandlasten
Zonnepanelen hebben direct een positief effect op de vaste maandlasten. Dat is in deze tijden van onzekerheid door de crisis een goede gedachte. Met een zonnepanelen systeem van ruim 4.000 WattPiek bespaar je per jaar bijna € 800,- op de energierekening. Daarmee verlaag je de maandlasten met ruim € 65,-.

Reden 2: Rendement spaargeld
Spaargeld levert weinig op, gemiddeld zelfs minder dan de inflatie. De spaarrentes zijn historisch laag en zullen op korte termijn niet stijgen. Spaargeld investeren in zonnepanelen levert ruim 2 keer zoveel op.

Reden 3: Verbetering woning
Doordat de huizenmarkt op slot zit zijn er minder verhuisbewegingen. Huiseigenaren investeren daarom meer in de huidige woning. Ook op het gebied van energiezuinigheid met bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze investeringen verhogen de waarde van het huis. Andere investeringen op dit vlak zijn bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas en HR verwarming.
Lees verder over: Top 5 redenen zonnepanelen

Zonnepanelen kopen niet moeilijk


Vorige week stond in de Telegraaf het bericht dat er onder huiseigenaren veel onduidelijkheid heerst over zonnepanelen. Dat lijkt logisch omdat je zonnepanelen niet zo vaak Zonnepanelen kiezen: welk soort zonnepaneel en PV-...koopt. Maar er is veel info en advies beschikbaar.

De drie onduidelijkheden

Eigenaren van woningen hebben op grote schaal interesse in zonnepanelen. Meer dan de helft overweegt de aanschaf. Daarbij blijken met name drie aspecten voor onduidelijkheid te zorgen.

1. Subsidie zonnepanelen

Veel huiseigenaren weten niet dat er al sinds juli 2012 subsidie is voor zonnepanelen. Ook in 2013 is er subsidie zonnepanelen. Wel geldt op=op. En de subsidiepot gaat snel. Naar schatting is er nog voor 2 maanden genoeg. Een huiseigenaar kan tot maximaal € 650,- subsidie krijgen op zijn zonnepanelen installatie. Let wel op de voorwaarden.
Hoe krijg je subsidie zonnepanelen?

2. Vergunningen zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen is géén vergunning nodig. Behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Twijfel je, doe dan navraag bij je gemeente.

3. Terugverdientijd zonnepanelen

Veel consumenten denken bij de aanschaf van zonnepanelen ook na over de terugverdientijd. Ze zien het als een investering. Anderen vinden de aanschaf belangrijk vanuit duurzaamheid en kijken hier minder naar.
De terugverdientijd is afhankelijk van veel aspecten. Denk niet alleen aan de prijs van de zonnepanelen zelf. Ook de...
Lees verder over: Zonnepanelen kopen niet moeilijk

Consument gelooft in zonnepanelen


Consumenten blijven volop interesse houden in zonnepanelen. Het aantal aanvragen van zonnepanelen subsidie blijft op niveau. De Europese importheffing schrikt de Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...consument niet af. Gelukkig niet, want zonnepanelen blijven een geweldig idee.

Veel belangstelling voor subsidie zonnepanelen 2013

Agentschap NL ziet geen  enkele indicatie dat het aantal aanvragen voor zonnepanelen subsidie terugloopt. In de afgelopen maand zijn er weer 8.000 aanvragen binnengekomen. Voor 2013 zit er nu nog 10 miljoen Euro in de pot. Dat betekent dat de subsidie tussen half augustus en eind augustus op zal zijn. En voor 2013 geldt op=op.

Consument: “zonnepanelen goed idee”

De consument heeft nog volop vertrouwen in de aanschaf van zonnepanelen; en terecht. Daarvoor hebben ze meerdere redenen.
Lees verder: Consument gelooft in zonnepanelen

Aanvragen zonnepanelen subsidie op peil


Het aantal aanvragen voor subsidie zonnepanelen blijft onverminderd hoog.
Agentschap NL geeft aan dat er geen sprake is van een terugval. Dat blijkt uit navraag door de zonnepanelen website hoe-koop-ik.nl.

Media ophef geen invloed
En dat is best verrassend nieuws. Recent was er veel ophef in de media over de invoering van een Europese importheffing op zonnepanelen uit China. Dit soort onzekerheden hebben in de regel een negatieve invloed op het koopgedrag van de consument. Het zorgt voor onzekerheid.
Lees verder over subsidie zonnepanelen 2013.

Vakantiegeld? Leg het op je dak!


Je vakantiegeld is gestort of komt er deze maand aan. Wat doe jij ermee? Uitgeven in een zonnig oord? Sparen? Er is een manier om geld te verdienen met je vakantiegeld.

Hoeveel vakantiegeld krijg je? Zonnepanelen leveren niet alleen energie in de zom...

Ieder jaar is de uitbetaling van het vakantiegeld in mei of juni. Vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag genoemd, is tenminste 8% van je loon. Ben je in loondienst, dan is vakantiegeld verplicht. Het bedrag wordt opgebouwd over het brutoloon. De uitbetaling zie je op je loonstrook. Als je eerder met vakantie gaat kun je soms een voorschot krijgen.
Het oorspronkelijke idee achter vakantiegeld is dat je het letterlijk kunt gebruiken om op vakantie te gaan. Maar veel mensen zien het als een extraatje. Ze gebruiken het voor hele andere doelen, dan de vakantie.

Niet op vakantie, dan maar sparen?

Ga je niet op vakantie? Heb je geen grote uitgave? Dan zetten veel consumenten het geld opzij. De banken willen de vakantiegeld stortingen graag ‘binnen’ houden. Consumenten worden juist in mei en juni gelokt om spaargeld bij ze te storten. Maar, de spaarrentes zijn erg laag vergeleken met enkele jaren terug. Als je € 2000,- op een spaarrekening zet, heb je na een jaar € 40,- meer. De gemiddelde spaarrekening levert momenteel een karige 2% rente op.

Met vakantiegeld je maandlasten verlagen! Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...

Gebruik je vakantiegeld om je energierekening structureel te verlagen. Koop zonnepanelen! Dat is veel goedkoper dan de gemiddelde huiseigenaar denkt.
Lees verder over...Vakantiegeld? Leg het op je dak!

Importheffing Chinese zonnepanelen in stappen


Zonnepanelen: hoe koop ik zonnepanelen? Stap voor ...De importheffing op Chinese zonnepanelen wordt een combinatie van praten en dreigen. Dat is vandaag bekend gemaakt in Brussel.

Combinatie van overleg en invoering in stappen

De importheffing op Chinese zonnepanelen wordt in stappen ingevoerd. En niet in één keer voor het volle gemiddelde tarief van 47% waar eerder over gesproken werd. Dat is vandaag bekend gemaakt op een persbijeenkomst in Brussel. Naast de heffing gaan ook de gesprekken door.
Lees verder over importheffing Chinese zonnepanelen in stappen.

Zonnepanelen heffing nog onzeker


Een meerderheid van de Europese lidstaten is inmiddels tegen een importheffing op zonnepanelen. Het is nog steeds onduidelijk of de heffing wordt ingevoerd.

Zonnepanelen heffing verdeelt Europa
Eurocommissaris van der Gucht wil een halt toeroepen aan de import van zonnepanelen uit China. Die zouden nu onder de kostprijs gedumpt worden op de Europese markt. Dat kan omdat China haar zonnepanelen industrie zwaar subsidieert. Met de importheffing moeten Europese fabrikanten weer eerlijk kunnen concurreren.

Duitsland en Nederland verzetten zich tegen de aangekondigde heffingen. Italië en Frankrijk zijn juist voor. En zo zijn de Europese lidstaten flink verdeeld over de heffing. De Eurocommissaris kan overigens zelf beslissen wat hij doet en heeft geen steun nodig. Zeker niet als hij een voorlopige maatregel neemt, bijvoorbeeld voor een half jaar. China dreigt met tegenmaatregelen als de plannen doorgaan. Lees verder over de importheffing Chinese zonnepanelen.

Echt groene stroom met zonnepanelen


“Groene stroom is niet groen”. Dat is de inzet van een discussie deze week in de pers.Zonnepanelen wekken energie op. Groene energie is ...
Er worden zelfs Kamervragen over gesteld. Hoe zit dat en wat kun je er aan doen?

“Jokkebrokken”.

Zo luidt de kop van een nieuwe advertentiecampagne van de Nederlandse Energie Maatschappij. Daarmee willen ze duidelijk maken dat de groene stroom in Nederland eigenlijk gewoon grijze stroom is. Grijze stroom is stroom die wordt opgewekt in bijvoorbeeld kolencentrales. Die grijze stroom wordt ‘groen’ gemaakt door de aankoop van ‘garanties van oorsprong’. Dit zijn certificaten die internationaal verhandeld worden. Zo’n garantie geeft aan dat de stroom is opgewekt via wind, water of zon. Sommige landen hebben teveel certificaten, zoals bijvoorbeeld Noorwegen. Zij verkopen de certificaten aan landen waar er een tekort is.
Lees verder over echt groene stroom met zonnepanelen.

Subsidie zonnepanelen 2013 populair!


In nog geen 4 maanden tijd hebben al 16.000 huishoudens een aanvraag gedaan voor subsidie zonnepanelen. Daarmee is een bedrag gemoeid van ruim 10 miljoen euro. In dit Subsidie zonnepanelen? Alles over zonnepanelen bij...tempo is de subsidiepot van 2013 al  rond de zomer leeg.

Zonnepanelen populair

Zonnepanelen veroveren een serieuze plek in steeds meer huishoudens. Niet langer alleen vanwege duurzaamheid en milieu. Steeds meer huishoudens willen structureel besparen op hun als maar stijgende energierekening. Ook de onafhankelijkheid van het energiebedrijf speelt een rol. Zonnepanelen hebben daarnaast voor velen een ‘gadget-imago’.

Zonnepanelen subsidie op=op

Voor geheel 2013 is er 30 miljoen euro zonnepanelen subsidie beschikbaar. In de eerste 4 maanden van dit jaar zijn er al ruim 16.000 aanvragen binnengekomen. Met het mooiere weer op komst is de verwachting dat steeds meer huishoudens een aanvraag gaan doen. Daarmee bestaat de kans dat de subsidie zonnepanelen 2013 al rond de zomer op is.
Lees verder over: Subsidie zonnepanelen 2013 populair!

Zonnepanelen en ‘akkoord woningmarkt’


Deze week is er in politiek Den Haag een akkoord gesloten om de woningmarkt te stimuleren. Wat betekent dit voor zonnepanelen?

In het akkoord is onder andere het volgende vastgelegd:

1. Verlaging van het BTW tarief 

Voor verbouwingen en renovatie gaat het BTW-tarief omlaag van 21% naar 6%. Dit geldt voor een periode van 1 jaar en start op 1 maart 2013.

2. Oprichting fonds voor energiebesparing

Er komt een fonds om energiebesparing te stimuleren in de bestaande bouw. In 2013 komt er 200 miljoen euro beschikbaar en volgend jaar 400 miljoen euro. De ene helft van deze bedragen is bedoeld voor bestaande huurwoningen, de andere helft voor bestaande koopwoningen.
Dit is geen subsidie maar een zogenaamd “revolverend fonds”. Via het fonds kun je een lening afsluiten voor energiezuinige investeringen in je woning. Een “revolverend fonds” leent dus geld uit, dat weer terugbetaald moet worden. Meestal inclusief rente. Het terugbetaalde geld kan weer opnieuw worden uitgeleend. Zo houdt het fonds zichzelf in stand. Over de voorwaarden van uitlenen is nog niets bekend.

Wat betekent het fonds energiebesparing voor zonnepanelen?

Vanaf 1 maart kun je als consument uit het fonds geld lenen. Daarmee kun je energiebesparende maatregelen in en om je huis financieren.  Het fonds kan dus helpen als je niet direct beschikt over de financiële middelen. Daarmee worden zonnepanelen voor een grotere groep woningbezitters bereikbaar. Het is nog even afwachten wat de (leen)voorwaarden worden.

Wat betekent verlaging van het BTW tarief voor zonnepanelen?

Voor verbouwingen en renovatie gaat het BTW-tarief omlaag van 21% naar 6%. Of het aanbrengen van zonnepanelen ook in deze categorie valt is nog onduidelijk. In de komende weken zal hierover duidelijkheid komen.

Lees verder over: Zonnepanelen en ‘akkoord woningmarkt’

Subsidie zonnepanelen 2013


Ook in 2013 is er weer subsidie voor zonnepanelen. Voor 2012 was er 22 miljoen euro beschikbaar. Voor 2013 is er 30 miljoen euro beschikbaar.Kosten zonnepanelen. Wat kosten zonnepanelen? Alle...

Hoeveel subsidie?
Ben je particulier? Dan kun je subsidie krijgen voor 15% van het aankoopbedrag. Daarbij mag je meerekenen de materiaalkosten, zoals de zonnepanelen zelf, de omvormer en de montagematerialen. De arbeidskosten vallen niet onder de subsidieregeling.
Per installatie is er maximaal € 650,- subsidie.

Subsidie niet oneindig
Deze subsidieregeling heeft een plafond. In 2012 was de subsidiepot van 21,5 miljoen Euro in 5 maanden leeg. De populariteit van zonnepanelen is ongekend hoog. Bij een maximum uitkering van € 650,- per installatie, kunnen in 2013 ruim 46.000 aanvragen worden toegelaten. Als dat net zo snel gaat als in 2012, dan is de subsidie zonnepanelen rond de zomer op.
Lees verder over de subsidie zonnepanelen 2013 en alle voorwaarden

Zonnepanelen steeds populairder in Nederland


Nederland is geen koploper in zonne-energie. Landen om ons heen, zoals Duitsland, Spanje en Italië doen het beter. Van al het stroomverbruik vorig jaar was hun aandeel afkomstig uit zonnepanelen 3%. Ter vergelijking met 0,1% in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De energie die bij ons wordt opgewekt is ongeveer gelijk aan het stroomverbruik van 28.000 huishoudens. Maar zonnepanelen worden steeds populairder bij Nederlanders.

80% Nederlanders wil zonnepanelen Zonnepanelen voordelen: lagere energierekening, be...

Steeds meer consumenten zien de voordelen in van zonne-energie en besluiten zonnepanelen aan te schaffen. Uit onderzoek van Netbeheer Nederland  blijkt dat bijna 80% van de Nederlanders zonnepanelen wil. De helft van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat energie de komende jaren flink duurder zal worden.

Zo werken zonnepanelen

De werking van zonnepanelen is eenvoudig. Zonnecellen in zonnepanelen vangen licht op en zetten dit om in elektrische energie. Die elektriciteit is gelijkstroom; de omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom. De opgewekte elektriciteit kan zo direct in huis worden gebruikt. Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, kun je de overtollige energie terugleveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dan loopt je elektriciteitsmeter terug. Je gaat flink besparen op je energiekosten.
Lees verder over: Zonnepanelen steeds populairder in Nederland

Dag van de duurzaamheid: neem zonnepanelen


“Wat doe jij uit?” is de campagne om iedereen in Nederland 10% te laten besparen op energie.Cv ketel en CO2. Welke cv ketel is zuinig? Welke c...

En dat kan gemakkelijk. Bijvoorbeeld door stekkers uit het stopcontact te trekken van apparaten die op stand-by staan. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.
Eigenlijk is dat geen energie besparen, maar het tegengaan van energieverspilling. Je comfort wordt er niet minder door. Verspilling tegengaan is gemakkelijk en noodzakelijk.

Doel 10% energie besparen
Het campagneteam wil heel Nederland achter het idee krijgen om in 1 jaar 10% te besparen op je energieverbruik. En daarmee ook de CO2-uitstoot te verlagen. Daarvoor wordt op 10 oktober een nationale elektriciteitsmeter onthuld. 10:10 is ooit bedacht en gestart in Engeland. De campagne is wereldwijd doorvertaald.

Stroomverbruik en gasverbruik
De aandacht voor alleen stroomverbruik is bijzonder. Het grootste deel van het energieverbruik in Nederland komt uit gasverbruik, ruim tweederde deel. Dat gebruiken we voor verwarming en warmwater. Veel huishoudens gebruiken veel meer gas dan nodig.
Lees verder over: Dag van de duurzaamheid: neem zonnepanelen

Veel interesse in Zonnepanelen


Ruim 79% van de Nederlanders wil graag zonnepanelen. Dat blijkt uit  het jaarlijkse energieonderzoek van Netbeheer Nederland. Jongeren zijn veel bewuster bezig met duurzame energie dan ouderen. De helft van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat energie de komende jaren flink duurder zal worden.

Subsidie zonnepanelen nog beschikbaar

Op 2 juli is de subsidieregeling voor zonnepanelen van start gegaan. Tot en met maandag 17 september zijn er 22.410 aanvragen binnengekomen. Totaal goed voor bijna 13 miljoen Euro subsidie. Tot eind 2012 zit er nog bijna 9 miljoen Euro in de pot.

Lees meer over veel interesse in zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen populair


In 2 maanden tijd hebben bijna 22.000 huishoudens een aanvraag gedaan voor subsidie zonnepanelen. Daarmee is een bedrag gemoeid van ruim 12 miljoen euro. In de pot zit nog 9,1 miljoen euro. Dat is Zonnepanelen besparen op de energierekening. Alle ...genoeg voor nog eens 14.000 aanvragers. (Stand per 30 augustus 2012). De zonnepanelen subsidie regeling startte op 2 juli jl.

De zonnepanelen subsidie helpt extra mee

Particulieren kunnen subsidie krijgen voor 15% van het aankoopbedrag. Tot het aankoopbedrag worden alle materiaalkosten gerekend, zoals de zonnepanelen zelf, de omvormer en de montagematerialen. De arbeidskosten voor de installatie vallen niet onder de subsidieregeling. Per installatie is er maximaal € 650 subsidie. Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Lees meer over: Subsidie zonnepanelen populair

Subsidie zonnepanelen nog volop beschikbaar


De zonnepanelen subsidie regeling is gestart op 2 juli jl. In één maand zijn er 15.500 aanvragen ingediend. Dat is samen goed voor bijna 9 miljoen Euro subsidie. Er zit nog 12 miljoen Euro in de pot. 


Subsidie voor zonnepanelen eigenlijk onnodig

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren zo sterk gedaald, dat subsidie eigenlijk niet nodig is. In 2008 was de terugverdientijd van zonnepanelen 10-15 jaar, inclusief de installatiekosten. In 2012 is dat nog maar 8 tot 9 jaar! En dat zonder subsidie. Daarna profiteer je nog minimaal 18 jaar van de opbrengst. Een zonnepanelensysteem gaat tenminste 25 jaar mee.


De zonnepanelen subsidie helpt extra mee

Particulieren kunnen subsidie krijgen voor 15% van het aankoopbedrag. Tot het aankoopbedrag worden alle materiaalkosten gerekend, zoals de zonnepanelen zelf, de omvormer en de montagematerialen. De arbeidskosten voor de installatie vallen niet onder de subsidieregeling.
Per installatie is er maximaal € 650 subsidie. Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Lees meer over: Subsidie zonnepanelen nog volop beschikbaar

Nieuwe subsidie regeling zonnepanelen


Dit jaar en volgend jaar komt er een subsidieregeling voor zonnepanelen. Voor 2012 is er 22 miljoen euro beschikbaar. Voor 2013 is er 30 miljoen euro beschikbaar. De regeling start op 2 juli a.s.Kosten zonnepanelen. Wat kosten zonnepanelen? Alle...

Hoeveel subsidie?
Particulieren kunnen subsidie krijgen voor 15% van het aankoopbedrag. Tot het aankoopbedrag worden alle materiaalkosten gerekend, zoals de zonnepanelen zelf, de omvormer en de montagematerialen. De arbeidskosten vallen niet onder de subsidieregeling.
Per installatie is er maximaal € 650,- subsidie.Deze subsidieregeling komt in de plaats van de eerder genoemde ‘btw-verlaging’ op zonnepanelen.

Welke voorwaarden zijn er?

Subsidie zonnepanelen onnodig

tijdelijke maatregel werkt averechts


Vandaag kondigde staatssecretaris Atsma een mogelijke subsidie aan voor zonnepanelen. Maar zonnepanelen hebben helemaal geen subsidie nodig. En zeker geen tijdelijke. Het verleden heeft aangetoond dat een tijdelijke subsidie tot tegenovergestelde effecten leidt.

15% subsidie zonnepanelen
Na een periode van onduidelijkheid lijkt het Lente-akkoord tot een zonnepanelen subsidie te leiden.  Consumenten krijgen 15% subsidie over de aanschafwaarde. De maatregel zou ingaan per 1 juli of na de zomer, dat is nog onduidelijk. Die 15% is het verschil tussen het verhoogde BTW-tarief (van 21%) en het lage BTW tarief van 6%. Dat blijkt uit een, door Trouw, onderschept document. Lees verder over onnodige subsidie zonnepanelen.

Energierekening volgend jaar hoger

tijd voor zonnepanelen.


Gisteren berichtte het NOS-journaal dat de energierekening volgend jaar ruim
€ 160 zou gaan stijgen. Een goed moment om naar je energierekening te kijken. En naar zonnepanelen.


Kostenstijgingen
Kosten zonnepanelen. Wat kosten zonnepanelen? Alle...Een gemiddeld huishouden in Nederland is jaarlijks € 2000 kwijt aan energie. Een stijging van € 160,- per jaar betekent dat een huishouden volgend jaar 8 procent meer betaalt. De oorzaak is onder andere de BTW verhoging en een hogere gasprijs.

Minder gas en meer elektriciteit
Het gemiddelde gasverbruik in Nederland daalt. Door betere woningisolatie en zuinige hoogrendement cv ketels hebben we minder gas nodig per huishouden voor verwarming en warmwater.
Het gemiddelde gebruik van elektriciteit stijgt. We krijgen steeds meer apparaten in huis. En die wasdrogers, pc’s, mobieltjes en tablets gebruiken we ook steeds meer.

Energierekening omlaag
Met simpele maatregelen kan de rekening voor elektriciteit fors omlaag. Lees verder.

Zonnepanelen verdienen zich nog sneller terug


De terugverdientijd voor zonnepanelen -de periode waarin je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend-  wordt steeds korter. Reden: zonnepanelen worden steeds goedkoper. Daarnaast leveren ze meer rendement op. Hoe zit dat? Zonnepanelen: alles wat je weten wilt over zonnepa...

Terugverdientijd verkort
Enkele jaren geleden was de aanschaf van zonnepanelen alleen interessant als er subsidie werd gegeven door de overheid. Maar de prijs van een zonnepanelen systeem is de afgelopen jaren gehalveerd. Daardoor is stroom uit zonnepanelen voor consumenten op dit moment ruim 2 keer goedkoper.
In 2008 was de terugverdientijd van zonnepanelen 10-15 jaar , inclusief de installatiekosten. In 2012 is dat nog maar 8 tot 9 jaar! Zonder installatiekosten is de terugverdientijd op zonnepanelen slechts 7-8 jaar. Daarna profiteer je nog minimaal 18 jaar van de opbrengst. Zonnepanelen hebben een opbrengst die groter is dan de rente op je spaargeld. Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee.

Energie verbruik
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar 3.500 kilowattuur elektriciteit. Een zonnepanelen systeem dat 3.500 kilowattuur elektriciteit kan produceren kost € 8.000,-. Zo’n systeem gaat 25 jaar mee. Het kost je per jaar dus € 320,- om 3.500 kilowattuur elektriciteit te maken. 1 kilowattuur kost minder dan 10 eurocent. Bij de energieleverancier betaal je 23 eurocent. Je bent ruim 2 keer goedkoper uit.

Lee verder over: Zonnepanelen verdienen zich nog sneller terug

Hoera! Geen subsidie op zonnepanelen!


Voor 2012 is er voor particulieren geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Er zijn wel enkele gemeenten en provincies die subsidie verstrekken. Maar of dat er voor zorgt dat meer mensen zonnepanelen kopen? Kosten zonnepanelen. Wat kosten zonnepanelen? Alle...

Subsidie stimuleert ook uitstel
Subsidie kan zonnepanelen bereikbaar maken, maar ook juist onbereikbaar. Veel consumenten stellen de aanschaf uit als ze verwachten dat er wel weer een subsidie zal komen. En dat is jammer. Zonnepanelen zijn zo sterk in prijs gedaald, dat subsidie niet nodig is.

Zonnepanelen prijs kan zonder subsidie
Enkele jaren geleden was zonnepanelen kopen alleen interessant met subsidie. Maar de prijs van een zonnepanelen systeem is de afgelopen jaren gehalveerd. Zo’n systeem gaat tenminste 25 jaar mee. Deel je de kosten voor aanschaf en onderhoud door de opbrengst in kilowatturen, dan is elektriciteit uit zonnepanelen voor consumenten op dit moment 2,5 keer goedkoper dan elektriciteit van het energiebedrijf.

Hoe zit dat?
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar 3.500 kilowattuur elektriciteit. Een zonnepanelen systeem dat 3.500 kilowattuur elektriciteit kan produceren kost € 8.000,-. Zo’n systeem gaat 25 jaar mee. Het kost je per jaar dus € 320,- om 3.500 kilowattuur elektriciteit te maken.
Lees verder over: Hoera! Geen subsidie op zonnepanelen!

Consumentenbond zelf grote winnaar energiecollectief

minimaal voordeel voor deelnemende huishoudens


Bijna 110.000 huishoudens hebben zich ingeschreven voor het energiecollectief van de Consumentenbond. Zij willen een lagere en groenere energierekening. Is dit gelukt? Waar moet je op letten bij plaatsen zonnepanelen? ...

Hoe groen is de stroom?

Het energiecollectief van de Consumentenbond is gesloten. De bond heeft gekozen voor NL-Energie. De aanbieding is gas en groene stroom. Het is opmerkelijk dat de Consumentenbond hiervoor kiest. Hoe groen is die groene stroom? Dat staat op het stroometiket van NL-Energie. De stroom wordt bij NL-Energie volledig opgewekt door waterkracht. De website van de Consumentenbond zegt hierover: “Het ene type groene stroom is groener dan het andere type. Bijvoorbeeld over biomassa is veel discussie. Ook de stroom uit waterkrachtcentrales is niet altijd zo duurzaam”. De Consumentenbond had beter kunnen kiezen voor een mix van zon, wind, water en biomassa.

Hoe scherp is de energieprijs?

Het winnende aanbod is een 1 jarig contract met een vaste prijs. Doe je mee, dan veranderen de prijzen van stroom en gas niet gedurende dat jaar. Bij een variabele prijs kan dat na 6 maanden wel het geval zijn. Een vaste prijs  geeft extra zekerheid en dat is mooi in deze tijd van stijgende olieprijzen. Maar het aanbod had scherper gekund.
Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 3.500 kilowattuur stroom en 1700 kubieke meter gas. Reken je het aanbod door voor een gemiddeld huishouden dan bedragen de jaarkosten €1.636,28  (incl. belastingen en netwerkkosten). Vul je dezelfde gegevens in bij andere energievergelijkers dan kom je diverse aanbieders tegen waarmee je goedkoper uit bent. Zo is Budget-energie 2.5% goedkoper en stap je over naar E-on, dan ben je bijna 6% goedkoper uit. Dat is   € 90,- voordeliger dan het aanbod van de Consumentenbond.

Hoe is de klanttevredenheid van het energiebedrijf?

De Consumentenbond heeft onderzoek...
Lees verder over: Consumentenbond zelf grote winnaar energiecollectief

Zomertijd & Zonnepanelen


Zomertijd: de klok gaat weer een uur vooruit. Voor ochtendmensen een gewoonte, voor avondmensen een crime. Wat is het nut van de Zonnepanelen leveren niet alleen energie in de zom...zomertijd?

Besparing elektriciteit nutteloos
Zomertijd en wintertijd zijn ooit bedacht om te besparen op elektriciteit. Door het verzetten van de klok maken we slimmer gebruik van het daglicht. De lampen in huis hoeven we pas later op de avond aan te doen. De besparing op elektriciteit blijkt zeer gering. Voor een gemiddeld huishouden scheelt het ongeveer € 5 per jaar.

Avondmensen niet blij
Steeds meer mensen zien de zomertijd liever afgeschaft worden. Vooral avondmensen. Die hebben moeite om ’s ochtends eerder te moeten beginnen met werk. Naast Nederland zijn er in België, Frankrijk en de UK steeds meer stemmen om de zomertijd af te schaffen. Buiten Europa zijn zomer- en wintertijd in een aantal landen al afgeschaft. Het verzetten van de klok is in Nederland meer een gewoonte geworden.

Lees verder over Zomertijd & Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben verkeerde naam


Zonnepanelen doen door hun naam te veel denken aan de zomer en zonnige Zuid-Europese landen. Lichtpanelen zou een betere naam zijn geweest: dan zonnepanelen.

Zon, bewolking en licht Zonne-energie informatie bij hoe-koop-ik.nl. Hoeve...
Om stroom te maken met zonnepanelen is licht nodig. De zonnecellen in een zonnepaneel vangen het licht op en zetten het om in elektriciteit. Veel consumenten denken dat zonnepanelen alleen werken op een zonnige onbewolkte dag. En dat het Nederlandse weer te wisselvallig is voor zonnepanelen. Ten onrechte. Ook met bewolkt weer, zon achter de wolken en in de winter leveren zonnepanelen stroom. Daglicht is voldoende. Zo werken zonnepanelen het hele jaar rond. Dat zonnepanelen in de winter minder rendement leveren, komt deels omdat er simpelweg minder uren daglicht zijn, niet omdat het dan gemiddeld kouder is.

Hoge buitentemperatuur niet beter
Een hoge buitentemperatuur leidt er zelfs toe dat een zonnepaneel minder rendement levert. De beste zonnepanelen onderscheiden zich op dit punt, de terugloop van het rendement is lager.

Lees verder over: Zonnepanelen hebben verkeerde naam

Nooit energie tekort op aarde


Stijgende energieprijzen worden meestal verklaard vanuit dreigende energieschaarste, onrust in het Midden-Oosten en groeiende wereldvraag door opkomende economieën. Maar de zon voorziet de wereld eigenlijk van voldoende energie. Zonnepanelen goed voor het milieu. Alles over zonn...

Welke energie?
Ons dagelijks leven kan niet meer zonder het gebruik van energie. De vraag is alleen: welk type energie? Ooit is de techniek gestart met het omzetten van fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) in energie voor verlichting, kracht en verwarming. Inmiddels begrijpen we dat die brandstoffen niet oneindig zijn en een negatief effect hebben op het milieu. Tijd voor een nieuwe bron van energie en een nieuwe techniek.

Onuitputtelijke bron bestaat
Elk uur ontvangt de aarde voldoende licht van de zon om de wereld een jaar lang van energie te voorzien. Een geweldig gevoel. De uitdaging is: dat licht opvangen en slim omzetten in bruikbare energie.
Lees verder over: Nooit energie tekort op aarde

Elektriciteit zonnepanelen goedkoper dan gewone stroom


De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald. Daardoor is stroom uit zonnepanelen nu goedkoper dan elektriciteit die je koopt van de energieleverancier.
Besparen op elektriciteit door zonnepanelen. Alle ...

Enkele jaren geleden was de aanschaf van zonnepanelen alleen interessant als er subsidie werd gegeven door de overheid. Maar de prijs van een zonnepanelen systeem is de afgelopen jaren gehalveerd. Daardoor is stroom uit zonnepanelen voor consumenten op dit moment ruim 2 keer goedkoper. Hoe zit dat?

Ruim 2 keer goedkoper
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar 3.500 kilowattuur elektriciteit. Een zonnepanelen systeem dat 3.500 kilowattuur elektriciteit kan produceren kost € 8.000. Zo’n systeem gaat 25 jaar mee. Het kost je per jaar dus € 320 om 3.500 kilowattuur elektriciteit te maken. 1 kilowattuur kost minder dan 10 eurocent. Bij de energieleverancier betaal je 23 eurocent. Je bent ruim 2 keer goedkoper uit.

Geen belasting
De overheid heeft de belasting op energie fors verhoogd. Van de 23 eurocent die de energieleverancier in rekening brengt, gaat 14 eurocent naar de overheid. Er blijft dus 9 eurocent over. De prijs voor het maken van de elektriciteit in de energiecentrale is daarmee bijna gelijk aan de prijs van elektriciteit uit zonnepanelen. Met zonnepanelen betaal je geen energiebelasting over de opgewekte elektriciteit. Dat scheelt je per kilowattuur 14 eurocent. Juist daardoor is elektriciteit uit zonnepanelen bijzonder interessant.

Zon, kolen en gas
Ook het milieu speelt een rol.

Lees verder

Verlaag je vaste maandlasten met zonnepanelen


In deze economisch zware tijden zijn veel mensen alert op slimme voordelen. Zo neemt de verkoop van zuinig auto’s een vlucht. Energiebedrijven lokken klanten met actietarieven. Met zonnepanelen kunnen consumenten structureel hun energierekening verlagen. Zonnepanelen besparen op de energierekening. Alle ...

Energierekening omlaag
Met simpele maatregelen kan de rekening voor elektriciteit aanzienlijk omlaag. En niet eenmalig, maar blijvend. Met zonnepanelen snijdt het mes aan 2 kanten: je betaalt minder voor elektriciteit en je betaalt ook minder energiebelasting en btw aan de overheid. Dat is belangrijke bijvangst: 60% van de elektriciteitsprijs is belasting. De prijs van een kilowattuur stroom is 23 eurocent. Daarvan is 14 eurocent belasting.

Zonnepanelen prijs
Zonnepanelen zijn veel goedkoper dan de gemiddelde huiseigenaar denkt. Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.500 kilowattuur stroom. Als je 50% daarvan uit zonnepanelen wilt halen, heb je een installatie nodig, die ongeveer € 4.000 kost. Zonnepanelen gaan tenminste 25 jaar mee. Daarmee kost het zonnepanelensysteem € 160 per jaar. Dat is € 15 per maand.

Lees verder over: Verlaag je vaste maandlasten met zonnepanelen

Welk zonnepaneel voor jou?

Doe de zonnepanelen Koopwijzer

Ontvang advies op maat.

Wat past het best bij jouw huis?

Wat kosten zonnepanelen?

Hoeveel ga je besparen?

start de koopwijzer

Gratis zonnepanelen offertes

√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven

√ 3 offertes met 1 aanvraag

Gratis en vrijblijvend

√ Vergelijk adviezen en kosten

vraag gratis offertes aan


Vergelijk zonnepanelen

Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
Prijs/ prestatie
Vermogen
Opbrengst
Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen

zonnepanelen: alle informatie